- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Studiu: Electronicele mici si medii reprezinta 15% din factura de electricitate

14 May, 13:40 • Redactia DailyBusiness
Electronicele de mici si medii dimensiuni, precum telefoanele mobile, MP3 player-ele sau televizoarele insumeaza in prezent 15% din valoarea facturilor de electricitate ale gospodariilor, conform unui studiu IEA.
Studiu: Electronicele mici si medii reprezinta 15% din factura de electricitate

International Energy Agency (IEA) este o companie cu sediul in Franta ce reglementeaza industria de energie din 28 de state din lume.

Energia consumata de aceste aparate urmeaza sa se dubleze pana in 2020 si sa se tripleze pana in 2030, la 1.700 terawatt/ora.

Pentru a sustine in 2030 intregul consum de energie consumat de iPod-uri, televizoare, computere si alte electronice „de casa”, ar trebui ca pe plan global sa se mai construiasca 200 de centrale nucleare.

Facturile la electricitate doar pentru produsele electronice de mici si medii dimensiuni se vor ridica in 2030 la 200 mld. $/an, au spus oficialii IEA. Anul trecut, pe plan global, facturile pentru aceste produse au insumat 80 mld. $.

Electronicele de mici si medii dimensiuni reprezinta „segmentul de piata cu cea mai mare rata de crestere, dar si o nisa foarte putin reglementata” pentru a controla eficienta consumului de energie, a spus Paul Waide, senior policy analyst la IEA.

Cea mai mare rata de crestere a consumului de energie de pe aceasta nisa va avea loc in tarile in curs de dezvoltare, unde cresterea economica este cea mai rapida, iar posesia gadget-urilor – cea mai mica.

„Tehnologiile verzi” existente in prezent pe piata ar putea reduce cu peste 30% emisiile de dioxid de carbon (CO2), fara a costa pe utilizator in plus. Astfel, emisiile totale de CO2 ar putea sa ramana stabile la circa 500 mil. tone pe an.

Daca totusi tehnologiile actuale nu vor intra puternic pe piata, pana in 2030 cantitatea de CO2 emanata in atmosfera se va dubla, la 1 mld. tone/an, conform estimarilor IEA.

IEA estimeaza ca in curand pe mapamond vor exista 2 mld. de televizoare in uz, 1,3 televizoare pentru fiecare locuinta ce poseda electricitate. Pe langa faptul ca se inmulteste numarul de televizoare in uz, acestea devin si din ce in ce mai mari. IEA estimeaza ca din 1990 pana in 2030 consumul de energie electrica al televizoarelor se va mari cu 5%.

Urmărește Daily Business pe Google News