- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Tarifele de interconectare ale Cosmote, Telemobil si RCS&RDS vor scadea de la 1 mai

23 Apr, 16:26 • Redactia DailyBusiness
Tarifele de interconectare ale Cosmote si Telemobil, operatorul brandului Zapp, vor scadea la 6,4 eurocenti pe minut, iar ale RCS&RDS la 7,21 eurocenti pe minut, incepand cu 1 mai, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Tarifele de interconectare ale Cosmote, Telemobil si RCS&RDS vor scadea de la 1 mai

In prezent, tariful practicat de Cosmote este de 8,23 eurocenti/minut, cel practicat de Zapp este de 8,01 eurocenti/minut, iar cel al RCS&RDS de 7,43 eurocenti/minut.

Tarifele de interconectare reprezinta suma platita de un operator pentru ca abonatii acestuia sa apeleze clientii altor retele.

Scaderea acestor tarife este importanta deoarece reduce substantial sumele pe care operatorii le percep pentru utilizarea propriei retele de catre competitori. Deoarece aceste plati se reflectau in facturile finale percepute clientilor, micsorarea tarifelor de interconectare se continua, in mod normal, cu scaderea tarifelor percepute clientilor pentru convorbiri.

„Am semnat si trimis astazi operatorilor deciziile individuale privind desemnarea tuturor celor cinci operatori de telefonie mobila din Romania drept furnizori cu putere semnificativa pe piata de terminare a apelurilor la puncte mobile in propriile retele. Prin aceste decizii am reglementat pentru prima oara tarifele de interconectare ale Cosmote, Telemobil si RCS&RDS, care vor fi obligati sa practice tarife de interconectare mai mici de la 1 mai 2009”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Conform deciziilor adoptate astazi, nivelul tarifelor de interconectare impuse anterior Orange si Vodafone, se mentine inca la 5,03 eurocenti/ minut.

In ceea ce priveste Cosmote si Telemobil, acestia vor practica de la 1 ianuarie 2010 un tarif maxim de 5,67 eurocenti/ minut, iar de la 1 iulie 2010 un tarif de 5,03 eurocenti/ minut. RCS&RDS va avea un tarif maxim de 6,4 eurocenti de la 1 ianuarie 2010, iar de la 1 iulie 2010, de 5,67 eurocenti/ minut.
[img=177]Tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila (eurocenti). Sursa: ANCOM[/img]
ANC a definit 5 piete distincte ale serviciilor de terminare a apelurilor de voce, care corespund retelelor de telefonie mobila ale operatorilor activi in Romania, si anume Vodafone, Orange, Cosmote, Telemobil (Zapp) si RCS & RDS.

In luna martie, Comisia Europeana a salutat printr-o scrisoare decizia autoritatii de reglementare din Romania de a reduce tarifele de interconectare pentru operatorii mobili in conformitate cu viitoarea recomandare a Comisiei. Comisia a solicitat, de asemenea, ca autoritatea sa alinieze tarifele de terminare a apelurilor mobile percepute de operatorii de telefonie mobila care se situeaza pe locurile trei si patru pe piata din Romania la cele autorizate pentru primii doi cei mai mari operatori.

Scrisoarea Comisiei a recunoscut scaderea la cote rezonabile a tarifelor practicate de primii doi cei mai mari operatori (5,03 eurocenti pe minut) si a indicat ca, in absenta unor diferente obiective de cost, aceste tarife intermediare ar trebui sa se aplice, de asemenea, celorlalti operatori, cat mai repede posibil.

„ANCOM a analizat observatiile Comisiei Europene si considera ca stabilirea unei pante de ajustare de 14 luni pana la atingerea simetriei tarifelor de terminare (5,03 eurocenti/ minut) pentru cei doi operatori, Cosmote si Telemobil, este o masura necesara si proportionala, care conduce la indeplinirea obiectivelor reglementarii si, in acelasi timp, permite operatorilor ajustarea planurilor de afaceri intr-un interval de timp rezonabil, avand in vedere atat realitatile din piata romaneasca, cat si practica, doctrina si tendintele de reglementare la nivel european”, se precizeaza in anuntul Autoritatii.

ANCOM considera ca aplicarea mai devreme de 1 iulie 2010 a principiilor simetriei ar fi disproportionata, incalcand principiul predictibilitatii, dar si principiile proportionalitatii si a tratamentului echitabil aplicat operatorilor, avand in vedere ca ajustarea tarifelor de terminare ale Vodafone si Orange s-a facut progresiv, intr-o perioada de 5 ani si 9 luni.

Urmărește Daily Business pe Google News