In medie, operatorii de telefonie mobila din tarile UE practica tarife roaming in valoare de 1,15 euro/apel, conform unui studiu realizat de Erste Bank. Propunea UE este ca un apel sa fie tarifat cu sume variind intre 0,15 – 0,25 euro (apeluri primite) si 0,40 – 0,52 euro (apeluri initiate).
Conform organizatiei mondiale a operatorilor de telefonie mobila GSM Association, piata roaming a tarilor membre UE este estimata la valoarea de 8,53 mld. euro (2005), echivalentul a 5,7% din incasarile industriei telefoniei mobile. Costurile serviciilor de roaming afecteaza in mod direct 147 mil. cetateni UE, din care 110 mil. sunt oameni de afaceri si 37 mil. turisti.
Motivele principale pentru care UE avanseaza aceasta propunere de regulament o reprezinta tarifele roaming prea mari fata de taxarea in plan local. Astfel, tarifele roaming sunt cu 300-400% mai mari.
De asemenea, Comisia UE precizeaza ca aproximativ 40% dintre utilizatorii din Europa nu cunosc exact sistemul de taxare si tarifele pentru roaming. Unicizarea lor ar duce la o transparenta mult mai mare, spun oficiali ai Comisiei UE, citati de studiul Erste Bank.
Scopul Comisiei este ca incepand cu sfarsitul lunii iulie 2007 sa se implementeze sistemul unic de tarifare roaming, in 25 de state membre UE.
Initial excluse de la aceasta propunere de regulament pentru reducerea tarifelor de roaming, operatorii de telefonie mobila din Romania si Bulgaria vor fi, cel mai probabil, supusi acestui nou regulament. Anul trecut in Romania rata de penetrare a telefoniei mobile era de 80%.
Noile oferte europene ale Vodafone, Deutsche Telekom precum si ale operatorului France Telecom, care ofera posibilitatea unui abonament platit lunar pentru roaming, nu a schimbat mult situatia deoarece majoritatea cetatenilor nu ies din tara lunar, astfel incat la terminarea lunii acestia raman cu minute de roaming nevorbite, mai arata studiul citat.
Comisia UE a evidentiat si posibile impacte pe care noua reglementare o va avea asupra operatorilor de telefonie mobila. Astfel, ca urmare a scaderii costurilor roaming, se speculeaza o crestere a tarifelor la restul serviciilor. Aceasta crestere nu va fi spectaculoasa, deoarece competitia este deja mare, obligand operatorii sa practice in continuare costuri cat mai reduse pentru a atrage clienti.
Alt efect asupra operatorilor de telefonie mobila va fi o scadere a profiturilor, scadere ce va fi in functie de incasarile roaming ale fiecarui operator de telefonie mobila in parte.