Declaratia ii apartine lui Valentin Negoita, presedintele organizatiei de profil Eco Tic.
Acesta a precizat ca surplusul de bani provenit din diferenta veniturilor si a costurilor va fi redistribuita pentru anii urmatori, si investiti atat in reciclarea echipamentelor electronice si electrice (EEE) cat si in campanii de informare a publicului.
Valoarea neta a timbrului verde va scadea de la 7 lei, cat este in prezent, pana la 5 lei, pentru aparate mari, precum LCD-uri, televizoare, copiatoare, computere, monitoare sau centrale telefonice, si la 1 leu pentru aparate mici – telefoane mobile, DVD playere, PDA-uri sau detectoare radar.
Pentru echipamentele industriale de tipul aparaturii de supraveghere, antene, emitatoare, va fi colectata o valoare neta de 2 lei pe kilogram. Aparatele radio sau CD playerele portabile sunt scutite de plata timbrului verde, a mai spus Negoita, care reprezinta Eco Tic, asociatia non-profit a producatorilor si distribuitorilor de echipamente electrice si electronice infiintata in aprilie 2007, si organizatia care colecteaza banii din timbrul verde.
„Volumul incasarilor de pe urma timbrului verde a fost de patru ori mai mare decat cel al costurilor legate de colectarea si reciclarea deseurilor in cele opt luni de la lansarea sistemului integrat de gestionare a deseurilor EEE”, a declarat pentru DailyBusiness Valentin Negoita, presedinte Eco Tic, adaugand ca acest lucru s-a intamplat din cauza infrastructurii insuficiente de colectare la nivelul intregii tari si gradului redus de informare al populatiei.
„Eco Tic a trimis spre reciclare 400 tone de echipament, la nivel national fiind reciclate circa 2.000 de tone de deseuri EEE. Ne asteptam la mult mai mult de atat”, a spus Negoita, estimand ca numarul de tone ce urmeaza a fi reciclate va creste in 2008 de 3-4 ori, odata cu cresterea pietei de electrice si electronice si a cresterii informarii populatiei Romaniei.
50% din deseurile electrice si electronice au fost televizoare si monitoare CRT
Presedintele asociatiei pentru gestionarea deseurilor a explicat ca valoarea incasarilor rezultate din taxa verde nu a fost pana in prezent estimata, si nici veniturile companiilor de reciclare.
„Este greu de stabilit ce venituri au inregistrat in 2007 companiile de reciclare, intrucat multe echipamente electrice si electronice nu se recicleaza in Romania, ci in afara. Astfel, peste 50% obiectele reciclate au fost televizoarele si monitoarele CRT (cu tub catodic – n.r.), acestea din urma fiind reciclate in tari precum Germania, Austria sau Polonia”, a explicat Negoita.
„In decembrie am lansat o campanie de informare a publicului in ceea ce priveste necesitatea reciclarii produselor EEE. Am tiparit peste 40.000 de brosuri pe care le-am distribuit celor mai mari retaileri din Romania, printre care Carrefour, Metro, Real sau Altex. Am demarat de asemenea o campanie online, prin bannere pe mai multe site-uri, urmand ca spre finele anului sa lansam pe piata si un CD cu informatii legate de reciclare si necesitatea acesteia”, a spus Negoita.
Acesta a precizat ca astfel de campanii sunt necesare mai ales datorita mentalitatii invechite a romanilor, care prefera sa tina un lucru vechi in casa, pe o perioada nedefinita, pentru ca „poate candva, o sa-i mai foloseasca”.
Eco Tic este asociatia non-profit a producatorilor si distribuitorilor de echipamente electrice si electronice infiintata in aprilie 2007, care preia de la membrii sai responsabilitatile legale privind colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea deseurilor EEE. In prezent, Eco Tic are un numar de 285 de membri, printre care Flamingo, Alliance Computers, Altex, C&C Computers, Caro Group sau HP Romania.
Pe langa Eco Tic, care este prima infiintata, pe piata din Romania mai activeaza inca trei asociatii pentru reciclare, ale producatorilor si distribuitorilor de echipamente electrice si electronice – RoRec, Recolamp si asociatia creata de Domo, Envirom.