- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

TotalSoft: Venituri de 4 mil. euro din soft pentru administratia publica

06 Jun, 16:20 • Redactia DailyBusiness
Producatorul de software TotalSoft va obtine 25% din cifra de afaceri pe anul 2008, adica circa 4,3 mil. euro, din implementarea unui program destinat informatizarii administratiilor si primariilor din Romania, pe care il va realiza in consortiu cu Intrarom si Ascenta, divizie a Softwin.
TotalSoft: Venituri de 4 mil. euro din soft pentru administratia publica

„Ne asteptam ca implementarea acestui program sa aduca TotalSoft o pondere de 25% din cifra de afaceri, incepand din septembrie 2007 pana la finele lui 2008”, a spus pentru DailyBusiness Liviu Dan Dragan, director general al furnizorului si dezvoltatorului de solutii software TotalSoft.

Cele trei companii au format un consortiu pentru implementarea programului „Administratia online”, care va fi finantat in proportie de 85% din fonduri europene, restul urmand sa fie acoperit de la bugetele primariilor locale.

Dragan a precizat ca cifra de afaceri a companiei se va ridica in acest an la aproximativ 13 mil. euro, iar la finele anului viitor va ajunge la 17,5 mil. euro.

Programul Administratia Online vizeaza informatizarea infrastructurii, a proceselor de tip front-office si a celor de tip back-office din primarii si administratia centrala si locala. Partea de front-office presupune o solutie software care va facilita cetatenilor si agentilor economici platile online de taxe si impozite, informarea continua si in timp real asupra schimbarilor legislative, administrative sau economice, precum si alte servicii sau informatii.

Componentele solutiei back-office urmaresc cresterea eficientei functionarilor publici prin informatizarea integrala a activitatilor interne. Componentele de infrastructura includ hardware, sisteme de operare, baze de date, securitate, integrare de sistem.

De asemenea, consortiul va oferi consultanta pentru realizarea proiectelor, cu scopul de a facilita accesul la fondurile structurale.

Doar 25% din activitatea administratiilor publice este informatizata

„In Romania utilizarea tehnologiilor IT la nivelul administratiilor publice este de 25-28%, in situatia in care in tarile vestice aceasta implementare este prezenta in procente de peste 70%”, a spus Claudiu Mititelu, director executiv al furnizorului de solutii si servicii integrate Intrarom.

Intrarom a avut in primul trimestru o cifra de afaceri de 21 mil. euro, la finele lui 2006 raportand afaceri in valoare de 63 mil. euro. „Ca urmare a acestui proiect realizat in parteneriat cu TotalSoft si Ascenta, ne asteptam ca la finele lui 2008 sa avem in mod sigur o cifra de afaceri mai mare de 150 mil. euro, din care circa 25% va fi reprezentat de activitatile IT”, a spus Mititelu.

„Investitia celor trei companii este, pe hartie, egala, insa in functie de ceea ce este necesar a fi implementat in cadrul diferitelor administratii locale, ponderea ar putea sa fluctueze”, a spus Horatiu Berdila, director comercial al Ascenta, divizia specializata in consultata si solutii integrate de business IT.

Oficialii consortiului nu au precizat o suma investita pana in momentul de fata, precizand insa ca 80% din solutiile ce vor fi folosite pentru informatizarea publica administrativa au fost deja create in trecut, pentru alti clienti.

Implementarea programului „Administratia online” va primi in procent de 85% fonduri europene, restul venind din partea administratiilor locale. „Am primit deja fonduri in valoare de 2,4 mil. euro si in toamna consideram ca vom termina implementarea completa a programului in primaria serctorului 6 din Bucuresti”, a spus Daniel Pisaru, public sector key account manager Ascenta.

100.000 euro pentru a convinge autoritatile locale

Consortiul va promova programul printr-un roadshow care va avea ca locatii principale, in prima faza, orasele Cluj, Deva, Craiova, Constanta, Targu Mures si Bacau. Investitia in acest roadshow se va ridica la aproximativ 100.000 euro, suma impartita egal de cele trei companii, si se va desfasura in perioada iunie-noiembrie, primul oras vizat fiind Clujul. Dupa aceasta perioada vor mai realiza un nou roadshow cu o investitie similara, in care vom prezenta proiectul si vom discuta acest program cu oficialii altor localitati.

„Am ales aceste orase nu datorita marimii sau locatiei geografice, ci pentru a intelege mai bine ce solutii va trebui sa implementam la fiecare in parte, care se vor preta mai bine nevoilor administratiei si cetatenilor din acele zone. Sunt orase cu centre administrative diferite si cu implementare a tehnologiei IT destul de scazuta”, a spus Dragan.

„Ne propunem ca in cel mai scurt timp sa avem o cota de piata majoritara, de 35-40%, pe segmentul solutiilor IT administrative. Pana in 2013, daca vom primi fondurile necesare, consideram ca vom reusi sa acoperim majoritatea administratiilor si primariilor din Romania. Pentru domeniul IT&C, intre 2007-2013, sunt necesare fonduri destinate informatizarii administrative in valoare de 336 mil. euro”, a spus Liviu Dan Dragan.