- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Trei cyber-infractori arestati de FBI detineau controlul asupra 1 milion de calculatoare

14 Jun, 16:13 • Redactia DailyBusiness
FBI si Departamentul de Justitie al SUA au pus sub acuzare trei infractori virtuali, James C. Brewer, Jason Michael Downey, Robert Alan Soloway, responsabili pentru detinerea controlului asupra a peste 1 milion de computere personale pe care le-au folosit in distribuirea de spam si furtul de date personale, relateaza Washington Post.
Trei cyber-infractori arestati de FBI detineau controlul asupra 1 milion de calculatoare

Cei trei suspecti vizau calculatoarele victimelor, pe care le transformau in „botnets” – sisteme controlate fara ca utilizatorul sa stie. Ei conectau calculatoarele infectate intr-o retea ce putea fi utilizata in scopuri de distribuire de programe malitioase si de furt de informatii personale.

Oficialii FBI nu au dorit sa precizeze cat a durat ancheta pana in momentul punerii sub acuzatie, preferand sa declare ca „ancheta s-a desfasurat pe o perioada de mai multe luni in mai multe orase”.

„Un atacator preia controlul asupra unui computer cu ajutorul unui virus sau a unui cod malitios, timp in care sistemul de operare continua sa functioneze normal” a declarat James Finch, reprezentantul diviziei Cyber a FBI. „Majoritatea victimelor nici nu realizeaza vreodata compromiterea calculatorului si exploatarea datelor personale”, a mai spus Finch, citat de Washington Post.

James C. Brewer, Jason Michael Downey, Robert Alan Soloway au fost arestati in cazul facut public de FBI miercuri. Primul dintre acuzati a fost gasit responsabil pentru atacurile asupra retelei informatice a spitalelor din zona Chicago, fapt care a dus la intarzierea livrarii de servicii medicale.

James C. Brewer a preluat controlul asupra a doua calculatoare conectate la reteaua de calculatoare a spitalelor orasului si a provocat restartarea periodica si repetata a calculatoarelor in perioada octombrie-decembrie 2006. El a fost eliberat din arest contra sumei de 4.500 de dolari platita pentru cautiune.

Robert Alan Soloway a fost arestat luna trecuta si este considerat unul dintre cei mai importanti hackeri responsabili de mesajele tip spam. El a trimis prin intermediul programelor care controlau alte calculatoare zeci de milioane de mesaje de e-mail spam din 2003. Prin intermediul acestor mesaje, el a reusit sa fure mii de date personale ale clientilor unor magazine sau banci.

Soloway si-a continuat activitatile ilegale chiar si dupa ce Microsoft a castigat un proces civil intentat impotriva lui, in care a fost obligat sa plateasca 7 milioane de dolari in 2005. De asemenea, Robert Brauer, operatorul unui mic furnizor de internet din Oklahoma, a castigat un proces de 10 milioane de dolari impotriva lui Soloway, care a fost acuzat pentru activitatile sale in 35 de curti judecatoresti americane.

Jason Michael Downey a fost pus sub acuzare luna trecuta in Detroit pentru activitatea de inundare cu mesaje de tip spam prin intermediul calculatoarelor asupra carora detinea control, provocand pierderi de 20.000 de dolari.

Desi par oarecum neinsemnate, daunele provocate de catre hack-eri reprezinta un pas inainte facut de autoritati in incercarea lor de a opri manipularea calculatoarelor. Oficialii FBI au spus ca doresc sa gaseasca toate calculatoarele infectate de catre programe malitioase care permit hackerilor sa isi creeze propriile retele care sa le deserveasca infractiunilor lor.

Fenomen care afecteaza si bursele

Ceea ce a fost privit ca un fel de gluma proasta in primii ani ai invaziei mesajelor spam, prin care anumite persoane reuseau sa infecteze si sa provoace restartarea a sute de mii de computere, s-a transformat in ultimii 7 ani intr-un fenomen de crima economica.

Conform FBI, hackerii au posibilitatea de a fura datele cardurilor de credit prin „spargerea” bazelor de date ale marilor lanturi de magazine si pot cauza pierderi uriase unor companii listate la burse.

Prin metoda numita „pump-and-dump”, hackerii au intrat in sistemul de tranzactionare online din cadrul burselor americane, unde cresteau preturile sau volumele tranzactiilor, fapt care trecea nedetectat pana in momentul in care actiunile scadeau vertiginos, fara nici un motiv aparent.

Urmărește Daily Business pe Google News