Potrivit aceluiasi studiu, 36% dintre acestia au spus ca uneori trebuie sa fie prezenti in birou pentru a participa la sedinte, dar ca prezenta fizica nu este necesara pentru a-si indeplini sarcinile zilnice.
Doar 21% dintre respondenti au spus ca trebuie sa fie fizic in birou si ca au nevoie de interactiuni zilnice „in persoana” cu colegii.
Tendintele din Romania confirma rezultatele unui studiu global publicat de Cisco in octombrie 2010, potrivit caruia 60% dintre lucratori cred ca prezenta in birou nu mai este necesara pentru ca angajatii sa fie productivi.
53% dintre subiectii studiului au declarat ca firmele pentru care lucreaza le ofera suport IT de ultima generatie pentru o forta de munca mobila, 26% au spus ca firmele lor lucreaza activ pentru sustinerea unei forte de lucru mobile,in timp ce doar 8% au spus ca firmele pentru care lucreaza nu sunt inca pregatite pentru acest lucru, iar 13% au spus ca departamentele lor de IT ofera acest tip de suport unui numar mic de lucratori mobili si ca nu se asteapta ca aceasta capacitate sa creasca.
Atunci cand se pune problema suportului pentru o forta de munca mobila, securitatea este identificata de 63% dintre respondenti drept cea mai mare provocare, 28% identifica cultura corporatista, iar 22% bugetele insuficiente pentru investitii IT.
In privinta tehnologiilor cajina munca la distanta si mobilitatea, aproape 80% dintre respondenti au spus ca pot folosi retele private virtuale (VPN) pentru a accesa reteaua firmei de la distanta, 7% folosesc telefonie IP, 54% au acces la email pe un dispozitiv mobil, 52% au o solutie de mesagerie instant la nivel de companie, iar 47% au o solutie de softphone bazata pe PC.
Aproape 68% dintre respondenti folosesc retele WiFi la sediul companiei.
Intrebati de pe ce dispozitive ar dori sa acceseze reteaua companiei in viitor, 60% dintre respondenti au indicat tabletele si dispozitivele portabile, 47% smartphone-urile iar 44% calculatoarele personale.
Studiul derulat de Cisco se bazeaza pe raspunsuri de la 723 de participanti care lucreaza, in majoritate, in pozitii de IT, atat la companii private, cat si in cadrul institutiilor publice.