- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

UE vrea controlul pietelor telecom din statele membre pentru a mari competitia

14 Aug, 10:28 • Redactia DailyBusiness
Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii, are in plan sa infiinteze o noua agentie a UE, Autoritatea Europeana pentru Pietele Telecom, care va avea intaietate asupra autoritatilor locale de reglementare, incercand sa amplifice competitia pe pietele europene, a scris The New York Times.
UE vrea controlul pietelor telecom din statele membre pentru a mari competitia

Organismul va fi format din directorii a 27 de agentii nationale telecom din cadrul Uniunii Europene si va detine autoritatea necesara pentru a forta fostele monopoluri de stat sa se separe de propriile retele de transmisie, pentru ca rivalii sa profite de acelasi nivel de acces.

Autoritatea Europeana pentru Tehnici Competitive pe Piata Telecomunicatiilor, un grup care ii reprezinta pe competitorii fostilor lideri dominanti, a declarat ca 90% din apelurile de voce din Uniunea Europeana si 80% din traficul de pe Internetul broadband circula cel putin partial prin retelele fostilor detinatori de monopol.

„Sustinem separarea functionala ca un posibil remediu deoarece, chiar daca am observat cum reglementarea efectiva are un efect pozitiv asupra consumatorilor, am vazut si cat de greu se poate pune in aplicare”, a declarat Ilsa Godlovitch, economistul care ocupa functia de director de afaceri in cadrul asociatiei.

Planul directivei, care circula zilele acestea printre analistii de la Bruxelles, urmeaza sa fie inaintat comisarilor in luna noiembrie.

In cazul in care comisarii vor aproba si sustine propunerea, aceasta va fi inaintata in 2008 celor 27 de ministere ale telecomunicatiilor din Uniunea Europeana si Parlamentului European, pentru aprobare.

Spre deosebire de limitarea tarifelor pentru serviciul de roaming, proiect a carui sustinere din partea consumatorilor a inlesnit trecerea prin sistemul politic, planul Uniunii Europene de a crea o astfel de agentie se confrunta cu o opozitie foarte puternica din partea operatorilor din industrie. „Competitia este mai acerba ca niciodata, iar o separare functionala reprezinta o idee catastrofala”, a spus Michael Bartholomew, directorul Asociatiei Europene a Operatorilor Retelelor de Telecomunicatii, care reprezinta 41 de operatori din 34 de tari.

O astfel de separare a avut loc in Marea Britanie, in 2005, atunci cand autoritatile au obligat British Telecom sa-si dezvolte retele si subsidiare de servicii separate. Sustinatorii planului spun ca separarea a dus la triplarea numarului de linii telefonice in Marea Britanie, care au fost ulterior preluate de catre companiile concurente din telecom.

Pe de alta parte, oponentii planului sunt de parere ca separarea a dus la o instabilitate a pietei si la inregistrarea unui nivel minim de investitii in telecomul britanic.