Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a declarat luni, intr-o conferinta de presa organizata in Eurobusiness Parc, ca prima firma care va functiona in parcul industrial toarna deja fundatia halei.
„Firma coreeana Shinheung a inceput lucrarile de cateva zile, pentru ca pana la sfarsitul lunii iunie vrea sa finalizeze amenajarea primei hale”, a spus primarul.
Pentru ca lucrarile sa poata decurge fara probleme, parcul industrial a fost conectat, vineri, la reteaua de curent electric, iar municipalitatea a facut demersuri pentru racordarea la retelele de apa si canalizare. In aceasta luna vor incepe lucrarile de amenajare a unui sens giratoriu la intrarea in parc, pentru a asigura accesul in santier.
„Pentru ca nu mai putem astepta, primele lucrari vor fi realizate din fondurile Primariei, urmand ca in cea de-a doua parte a anului sa primim si fonduri europene”, a declarat Ilie Bolojan.
Primaria este presata sa inceapa lucrarile in parc de catre companiile care doresc sa isi amenajeze viitoarele spatii de productie.
„Firma coreeana a platit bugetului local nu mai putin de patru miliarde de lei vechi (400.000 de lei) pentru autorizatia de constructie, fapt pentru care nu pot decat sa ii multumesc. Viteza de reactie a Primariei a fost, ca de obicei, slaba cand a fost vorba de eliberarea avizelor necesare, dar am luat ritmul de lucru al companiei ca pe o lectie”, a spus primarul.
Prezent la conferinta de presa, Seo Wong Cheol, directorul companiei Shinheung, a spus ca lucrarile vor continua in ritm sustinut.
„Vom investi in fabrica de la Oradea 20 de milioane de euro. Vrem sa incepem productia din 1 iulie si sa ajungem inca din acest an la 200 de angajati”, a declarat el.
Firma coreeana Shinheung este unul dintre furnizorii Samsung si produce piese din mase plastice pentru aparatura electrica si electronica. Compania este prima din cele 15 care au concesionat teren in viitorul parc industrial. Printre investitorii straini atrasi de oportunitatile de la Oradea se numara Decoletaje & Conjuntos, Auxim si Microrom.
Investitorii locali sunt reprezentati de Congips, Perind, Simbac, Tamira Pan, Vest Euro Marketing, Rozoti Prod Com, Carbenta Com, Elisis, Ekobyo, Anander, Hexi Prod si Premium Part.
Cele 15 firme au concesionat 21 de hectare de teren si s-au obligat sa creeze 900 locuri de munca. Numai in acest an, municipalitatea va atrage la bugetul local circa 300.000 de lei din taxele si impozitele incasate de la firmele din parcul industrial.