Hacker-ul a reusit sa sustraga la finalul anului trecut informatiile despre toate tranzactiile incheiate pe o perioada de 4 ani, pana in decembrie 2006, inclusiv informatii personale ale cumparatorilor care au vizitat cele 210 magazine din Marea Britanie ale companiei. Furtul a fost raportat de presa abia saptamana aceasta.
TJX, compania mama a retailerului, a anuntat in raportul sau anual, „intruziunea neautorizata”, prin care cineva a reusit sa acceseze centrele de date informatice din Watford si Framingham, in apropiere de Boston, folosind un software sofisticat.
Compania a declarat ca exista dovezi ale folosirii acestor informatii in cadrul unor tranzactii frauduloase. Sase persoane au fost acuzate de folosirea acestor informatii, in Florida, saptamana trecuta, pentru a cumpara electronice si bijuterii in valoare de 1 milion de dolari din reteaua de magazine Wal-Mart.
„Banuim ca s-au furat datele unor carti de credit folosite in magazinele TK Maxx din Marea Britanie, Irlanda si America”, au declarat oficialii companiei. De asemenea, nume, serii de carti de credit, date personale au fost sustrase, iar in cazul cetatenilor americani chiar si numerele de asigurare sociala.
Din totalul informatiilor furate atat in Marea Britanie cat si in America, 30,6 milioane de date personale proveneau din carduri expirate la data intruziunii, in timp ce peste 15 milioane erau inca valabile. Din cele 15 milioane informatii valide, 3,8 milioane reprezentau informatii incriptate, restul de 11,2 milioane reprezentand informatii nesecurizate.
Compania TJX a descoperit un soft suspect in baza sa de date cu putin inaintea Craciunului, iar la sfasitul anului 2006 a chemat specialisti de la IBM si General Dynamics pentru a investiga. Cateva zile mai tarziu au fost anuntate serviciile secrete americane, Politia Metropolitana, comisariatele de informatii britanice si alte cadre legale din America si Canada.
In prezent compania se confrunta cu tot mai multe procese intentate de catre clientii pagubiti si cu o nota de plata de 5 milioane de dolari care reprezinta contravaloarea investigatiei.
Bancile si-au exprimat doar nemultumirea pana in prezent, intrucat au fost fortate sa inlocuiasca milioane de carti de credit ale clientilor afectati de furtul de informatii digitale.
„Nu au avut un sistem securizat nici in decembrie 2006 si cu siguranta nu l-au avut nici in anii trecuti”, a declarat purtatorul de cuvant al unei asociatii a bancherilor din Massachusetts, Bruce Spitzer.
Firma TK Maxx a devenit celebra de la deschiderea primelor magazine in 1994, cand a inceput sa comercializeze articole vestimentare de la Armani, Calvin Klein sau DKNY, la preturi foarte mici.