Potrivit unui raport al companiei de securitate informatică, Eset, în anul 2021 se înregistra o creștere de aproximativ 65% a combinațiilor de nume de utilizatori care se aflau pe lista de atac a hackerilor. Tot atâtea parole simple au fost înregistrate ca fiind ușor de spart, ceea ce nu duce decât la ușurarea muncii atacatorilor din mediul online și la creșterea continuă a porcentului celor afectați, scrie kanald.ro.
„Datele de conectare în conturi, precum numele de utilizator şi parola, reprezintă cheile de acces în viața noastră online. În ziua de astăzi, amprenta noastră digitală poate cuprinde de la informații de conectare la servicii de streaming, servicii bancare online sau de mesagerie şi până la servicii de ridesharing şi conturi de social media.
Adesea, în aceste conturi sunt stocate detalii ale cardurilor, pe lângă datele personale. Tocmai de aceea sunt atât de populare în mediul infracțional cibernetic. Un raport din iunie a dezvăluit că 24 de miliarde de combinații de nume de utilizator şi parole circulă pe piețele infracționale online – creștere de 65% față de cifrele din 2020” a subliniat Phil Muncaster, expert al firmei citate mai sus.
Mai citește și: Codurile secrete pe care Netflix le-a ținut ascunse până în 2023. Vei avea acces la filme pe care nu le pot viziona toți abonații
În fruntea listei parolelor cel mai des întâlnite se găsește ”password”, o combinație folosită în peste 30 de țări de peste 5 milioane de utilizatori, arată NordPass, potrivit capital.ro. Pe locul 2 se află combinația deloc inspirată ”123456” urmată, bineînțeles, de legendara legătură ”12345678”, o variantă ceva mai lungă a celea de-a doua combinații. Puțin mai greu de spart, ce-i drept.
Lista mai prezintă și variantele celor care au crezut că cele de mai sus sunt ușor de spart, iar combinațiile „guest”, „qwerty”, „12345678”, „111111”, „12345”, „col123456” şi „123123” vor lua hackerilor ceva mai mult timp. Din păcate, utilizatorii care setează astfel de parole trebuie să știe că în mai puțin de o secundă conturile acestora vor fi sparte și informațiile stocate vor fi văzute de către atacator.
„Odată autentificați în contul dvs, hackerii pot fura toate datele personale şi datele cardurilor stocate în acesta. Sau le pot folosi ei înșiși pentru fraude cu carduri sau alte tipuri de escrocherii.
Valoarea tranzacțiilor frauduloase cu carduri în 2021 a depășit 32 de miliarde de dolari şi se preconizează că va crește până la 38,5 miliarde de dolari până în 2027. Dacă reutilizați aceste parole, dacă le aveți scrise pe un post-it şi expuse la vedere sau dacă le împărtășiți cu alții, în realitate doar le ușurați viața celor care ar putea fi hackeri şi escroci.
Dacă folosiți aceleași parole de acces la conturile personale şi pentru logarea în conturile de la serviciu, ați putea chiar să vă expuneți angajatorul unui risc cibernetic semnificativ. Acest lucru ar putea avea repercusiuni şi mai grave dacă hackerii reușesc să fure date şi informații business ca urmare a acestei neglijențe” avertizează experții din securitate cibernetică.
Alte tipuri de parole precum cele care conțin numele artiștilor preferați sau de mâncare au fost incluse în lista de mai sus. Brandurile populare, filmele cunoscute dar și jocurile preferate se află în același top de ”așa nu!”.
Te-ar putea interesa: Klaus Iohannis a semnat legea electrocasnicelor! Cum poți obține bani din telefoanele vechi