Decizia Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor cuprinde protocolul privind lista suporturilor si aparatelor pentru care se datoreaza remuneratia compensatorie pentru copia privata pentru operele reproduse dupa inregistrari sonore sau audiovizuale, precum si cuantumul acestor remuneratii. Importatorii si producatorii trebuie sa plateasca drepturi de autor de 3% (pentru suporturi), respectiv 0,5% (pentru aparate).
Astfel, au fost adaugate in lista aparate precum: telefoanele mobile cu memorie mai mare de 64 MB, televizoare si magnetoscoape digitale cu HDD sau mediu de stocare incorporat, aparatele de tip Blu Ray Recorder si HD DVD Recorder, stick-urile de memorie, MP3 playere, MP4 playere, iPod mediaplayer. La categoria suporturi au fost adaugate cardurile de memorie, discurile Blu Ray si discurile HD DVD.
Sumele sunt colectate de Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR). „Deoarece industria IT&C este foarte dinamica, o data la trei ani se aduce la zi lista de aparate si suporturi pentru a include ultimele inovatii in domeniu. De asemenea, multe aparate sau suporturi dobandesc in timp destinatii multiple (de exemplu, telefonul mobil a devenit in ultimii ani mediu de stocare, mp3/ mp4 player, aparat foto si terminal de intrare pe Internet”, transmite UPFR, intr-un comunicat.
Update ora 17:40
Taxele pentru drepturile de autor nu vor afecta vanzarile de aparate si de suporturi
Reprezentantii UPFR sunt de parere ca introducerea drepturilor de autor pentru dispozitivele si suporturile de mai sus nu vor afecta vanzarile de aparate si de suporturi pe piata locala.
„Nu cred ca aceste modificari vor afecta in vreun fel vanzarile la dispozitivele nou adaugate. Taxele sunt foarte mici in comparatie cu alte tari”, a declarat pentru DailyBusiness.ro, Tedy Crestin, directorul executiv UPFR.
De aceeasi parere este si Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC). „Aceasta lege functioneaza in toata Europa, iar Romania se afla printre tarile cu o cota de taxare a drepturilor de autor mai scazuta. Tari precum Germania si Austria taxeaza cel mai drastic din toata Europa, exista in aceste tari taxe de 3% pentru aparate si taxe de peste 3% pentru suporturi. Pe de alta parte, exista si tari precum Portugalia, Malta si Marea Britanie care au taxe foarte scazute, aproape de zero. Taxele scazute sunt pastrate pentru a incuraja vanzarile mai ales in tarile care au un nivel scazut al vanzarilor de obiecte tehnologice”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Valentin Negoita. Totodata, acesta a adaugat ca nu crede ca taxele de 0,5%, respectiv 3% vor fi majorate prea curand in Romania.
Printre aparatele aflate pe lista obiectelor care platesc taxa de 0,5% drepturi de autor se mai afla televizoarele sau magnetoscoapele digitale cu HDD sau mediu de stocare incorporat, Blu ray recorder, audio recorder, minidisk recorder, video recorder, stick-urile de memorie, hard disk-ul extern si intern.
In ceea ce priveste suporturile care vor plati 3% drepturi de autor se afla Disc Blu ray, cardurile de memorie, inclusiv cele pentru telefoane, casetele audio, casetele video tip VHS, DVD-urile si CD-urile.
Protocolul a fost semnat de organismele de gestiune colectiv? Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-Ada), Societatea pentru Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual – Societatea Autorilor Romani din Audiovizual (DACIN-SARA), Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR), Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM), Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania – Asociatia Romana de Gestiune a Operelor Audiovizuale (UPFR-AGORA), Asociatia pentru Drepturile Producatorilor de Fonograme din Romania (ADPFR), Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), Societatea Comerciala „Star Print Trade Co.” SRL, Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR), Vodafone Romania si Orange Romania.