Rata de penetrare a telefoniei fixe a ajuns la 23% din populatie si 53% din gospodarii.
Si pe telefonie mobila s-au inregistrat cresteri, numarul de cartele SIM active ajungand la finalul anului trecut la 24,5 milioane, in urcare cu 19,8%. Rata de penetrare pe telefonie mobila este de 114%. Numarul utilizatorilor de abonamente se ridica la 9,7 milioane, dintre care 70% sunt persoane fizice si restul persoane juridice.
In cazul Internetului, cresterea cea mai mare s-a raportat la conexiunile prin puncte mobile (telefoane mobile, laptop-uri cu card de date etc.). La finalul anului trecut existau 2,7 milioane conexiuni de acest gen, in crestere cu 150%. Conexiunile la punct fix au crescut cu doar 30%, pana la 2,51 milioane.
O treime dintre gospodariile din Romania aveau acces la internet in banda larga la finalul anului trecut, penetrarea la nivel de populatie fiind de 11,7%, la jumatate fata de media UE, de 22,9%.
De altfel, cresterea penetrarii Internetului in banda larga este principalul obiectiv al nou-infiintatei Autoritati Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, a declarat joi presedintele Catalin Marinescu. Noul organism de reglementare in domeniul telecom a fost format dupa desfiintarea recenta a ANRCTI.
UPDATE: 13:40
Contextul cresterii numarului de linii fixe
Cel mai mare jucator de pe piata telefoniei fixe, Romtelecom, a redus substantial rata de deconectari, de la 11% in 2007 la 2% in 2008, lucru care a sustinut stabilizarea pietei. La finele lui 2008, Romtelecom avea 2,97 mil. utilizatori de telefonie fixa, 58% din totalul abonatilor de pe acest segment din tara.
Avand in vedere ca Romtelecom a stagnat anul trecut pe segmentul de telefonie fixa, cresterea majora a venit din partea celorlalti jucatori de pe piata.
RCS&RDS, principalul concurent al Romtelecom pe segmentul de telefonie fixa si cablu TV, nu a facut pana in prezent publice date despre numarul de clienti atrasi in 2008, insa la finele lui 2007 compania avea deja peste 1 mil. de clienti pe acest segment, cel mai probabil compania ramanand in continuare pe al doilea loc pe nisa de telefonie fixa.
Operatorul UPC avea la finele anului trecut 124.000 de abonati pe serviciile de telefonie fixa. Piata a crescut si datorita intrarii pe segmentul de telefonie fixa a principalilor doi operatori de telefonie mobila, Orange si Vodafone Romania. Acestia din urma nu au facut nici ei publice date despre numarul de clienti atrasi pe segmentul fix pana in prezent.
Vodafone a lansat telefonia fixa la mijlocul lui 2007, in timp ce concurentul Orange a intrat pe acest segment in noiembrie acelasi an.
Un alt operator de pe piata ce ofera servicii de telefonie fixa este Zapp. Nici acest operator nu a facut insa publice pana in prezent date despre cresterea sau scaderea numarului de clienti pe acest segment.