Termenul de predare al bazei de date este in primul trimestru al anului 2008, urmand ca dupa ce sistemul va fi testat, portabilitatea sa intre in vigoare in cursul anului viitor, conform oficialilor Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatie si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).
Baza de date va fi realizata in cadrul proiectului PHARE „Asistenta pentru ANRCTI in vederea implementarii bazei de date centralizate pentru portabilitatea numerelor”, proiect de achizitii finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE 2005 – „Facilitati pentru actiuni speciale”, au spus oficiali ai ANRCTI.
Pentru acest proiect de achizitii, contributia financiara din fondurile PHARE reprezinta 75% din valoarea contractului, iar cea a ANRCTI, in calitate de beneficiar final, este de 25%. Valoarea totala a proiectului este de 582.432,98 de euro, fara TVA, au completat oficialii ANRCTI.
Proiectul se va derula pe o perioada de 6 luni si, conform calendarului stabilit, solutia de portabilitate va deveni functionala in cursul primului trimestru al anului 2008.
Proiectul isi propune sa realizeze, sa instaleze, sa testeze si sa dea in folosinta un sistem constand intr-o baza de date si un set de functii si solutii de comunicatii, care va sustine implementarea portabilitatii numerelor de telefon fixe si mobile in Romania.
Sistemul va fi centralizat, va contine o baza de date unica si va pune la dispozitie un punct de contact unic pentru toti furnizorii de servicii de telefonie fixa si mobila, oferind multiple mecanisme de interfatare pentru acestia. In acelasi timp, sistemul va cuprinde si o pagina web care va oferi publicului informatii referitoare la numerele portate.
Portabilitatea numerelor, o veste buna pentru clientii corporate
„Odata cu introducerea portabilitatii numerelor, abonatii nu vor mai fi obligati, psihologic, sa ramana clienti ai unui singur operator de telefonie doar pentru ca trecerea este dificila sau pentru ca trebuie sa schimbe numarul. Acestia vor putea mai usor sa schimbe operatorii, pastrandu-si numarul neschimbat, iar acest lucru va duce, in mod logic, la o crestere a concurentei dintre operatori”, a spus pentru DailyBusiness Raluca Moraru, director relatii publice ANRCTI.
Oficialii ANRCTI au subliniat ca portabilitatea numerelor va aduce beneficii in special persoanelor juridice.
„In prezent, nu este convenabil pentru majoritatea persoanelor juridice sa schimbe operatorul de telefonie, in primul rand deoarece clientii companiilor sunt familiarizati cu anumite numere de telefon. Din primul trimestru al lui 2008, portabilitatea va usura foarte mult alegerea unui alt operator de telefonie, daca persoana juridica va gasi trecerea convenabila, fara sa schimbe numarul”, a mai spus Moraru.
Portabilitatea numerelor ofera abonatilor posibilitatea de a-si pastra numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul de servicii de telefonie, ceea ce va asigura clientilor o mai mare libertate de alegere si va obliga furnizorii sa depuna eforturi suplimentare pentru mentinerea si atragerea clientilor prin oferte tot mai atractive, sunt de parere oficialii ANRCTI.
Serviciul de portabilitate va fi oferit publicului de catre toti furnizorii de servicii de telefonie fixa si mobila din Romania incepand cu anul viitor, conform ANRCTI.