„Exista o forma agreata de contract pe site-ul Primariei Capitalei, aceea fiind forma sa finala si va intra in vigoare in cursul lunii iunie, iar lucrarile vor incepe cam in aceeasi perioada” a declarat pentru NewsIn Nicolae Ghioca, director general Netcity.
„Am purtat discutii cu diferite companii, iar finantarea acestui proiect nu va fi o problema. De asemenea, sunt convins ca daca ne asezam la discutii serioase cu Asociatia de Comunicatii prin Cablu, vom ajunge la o rezolvare. Cu siguranta vor aparea probleme, mici intarzieri, dar aceastea vor fi bineinteles, justificate”, a mai spus Ghioca.
Contractul de concesiune, incheiat de municipalitate cu UTI System in august 2007, se intinde pe o durata de 49 de ani. In acest timp, compania va investi peste 202 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane.
Proiectul Netcity, demarat de Primaria Bucuresti in urma cu aproape un an, se refera la construirea, de catre municipalitate, a unei canalizari metropolitane si a unei retele de cablu ingropate pe care ar urma sa functioneze, ulterior, toate companiile de comunicatii. Astfel, vor fi desfiintate cablurile aeriene de pe stalpi.
„Lucrarile sunt extrem de costisitoare”, a declarat Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor.
„A existat o prima licitatie pentru acest proiect, la care au participat doua companii si nu s-a rezolvat nimic. La urmatoarea s-a prezentat UTI si sper sa se semneze contractul”, a adaugat Pambuccian.
Asociatia de Comunicatii prin Cablu (ACC) este nemultumita de concesiunea catre UTI, considerand ca monopolul astfel constituit ar putea impinge firmele de profil spre faliment.
„UTI ne va putea impune tarife de inchiriere a retelei care sa-i ajute sa-si recupereze cat mai repede investitiile. Daca firmele de cablu nu-si vor permite sa plateasca aceste tarife, nu vor inchiria reteaua si astfel vor muri din punct de vedere economic”, sustine Radu Petric, presedintele ACC.
In replica, municipalitatea este de parere ca initiativa de concesiune a infrastructurii pentru fibra optica, numita si proiectul NetCity, nu va prejudicia intereselor firmelor de cablu.
„Reteaua subterana de fibra optica este alternativa pe care ne-o dorim la reteaua actuala, facuta pe stalpii Electrica si RATB. Nimeni nu va impiedica firmele de cablu sa-si constuiasca in subteran propria retea”, a afirmat Radu Alexandru, directorul Coordonare – Reglementare din Primaria Capitalei.