In opinia specialistilor, localizarea prin telefonia mobila a celor care au intr-adevar nevoie de asistenta poate salva peste 50% din numarul celor aflati in pericol, in prima ora de la efectuarea apelului.
Potrivit comisarului european pentru societate informationala si mass-media, faptul ca „localizarea apelantului de pe telefonia mobila nu este inca posibila este dramatic, din moment ce liniile fixe reprezinta doar 20% din factorul de penetratie la populatie”.
De asemenea, legea va fi prezentata in Parlament saptamana viitoare si va fi pusa in vigoare cat mai repede, fiind in interesul romanilor.
Viviane Reding si-a exprimat multumirea fata de cresterea in Romania, in 2007 fata de anul anterior, de 10% pe segmentul broadband (n.r. Internet in banda larga) si de 30% a numarului utilizatorilor de telefonie mobila.
Acest lucru inseamna, potrivit comisarului european, ca „fiecare roman are un telefon mobil”.
Numarul de urgenta 112 este acelasi pentru circa 500 milioane de oameni din Uniunea Europeana si poate fi apelat din orice retea a oricarei tari membra UE.
Karoly Borbely, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a declarat joi ca ordonanta de urgenta privind privind functionarea serviciului national unic de urgenta 112 va fi adoptata saptamana viitoare.
„In discutiile cu Viviane Reding, comisarul european pentru societatea informationala si media, am vorbit si despre subiectul numarului de urgenta 112”, a spus Karoly Borbely, citat de NewsIn.
„Saptamana viitoare vom opera si aproba ultimele modificari in privinta Serviciului National Unic al Apelurilor de Urgenta(SNUAU). In Romania, 112 functioneaza bine. Au fost insa intampinate mici probleme privind localizarea, dar acestea pot fi rezolvate. Am depasit putin termenul impus de Uniunea Europeana, adica luna februarie”, a mai spus Borbely.
Actul legislativ are rolul de a asigura finantarea SNUAU si indeplinirea cerintelor stabilite de Comisia Europeana, dar si definirea clara a responsabilitatilor celor implicati in furnizarea serviciului 112.