Cele mai virulente atacuri au fost in aceasta perioada cele ce au folosit numele Raiffeisen, BRD, Romcard, Banca Transilvania sau Bancpost.
„Criza economica implica, dupa cum se observa de altfel, si din ce in ce mai multe atacuri informatice, in special phishing si spam-uri. Romania a reusit ‘performanta’ de a ocupa luna trecuta locul unu mondial pe segmentul de phishing”, a declarat Razvan Valceanu, country manager BitDefender Romania.
Multe dintre atacurile phishing erau generate de catre un grup de romani localizati din SUA, retea care a fost oprita de FBI, spune oficialul BitDefender.
„FBI-ul a reusit sa localizeze si sa prinda un grup de romani aflati in SUA, autori de atacuri phishing. Urmare a acestei reusite, presupun ca Romania ‘va cadea’ pe locul trei in luna aprilie pe segmentul de phishing”, a mai spus Valceanu.
In ceea ce priveste sumele de bani pierdute de victime din cauza atacurilor phishing, seful BitDefender pe Romania este de parere ca acestea se ridica la zeci de mii de euro pe luna.
„O cifra exacta este imposibil de inaintat, deoarece o mare parte dintre pagubiti nu declara pierderile. Din datele pe care le avem insa, dintr-un milion de atacuri phishing, circa 2.500 au succes. De altfel, e normal – daca aceste forme de infractionalitate informatica nu ar mai avea succes, nu ar mai exista. Phishing-ul este ‘o afacere banoasa'”, a spus Razvan Valceanu.
Seful BitDefender Romania considera ca vom asista din ce in ce mai mult la „atacuri phishing personalizate”, mult mai periculoase si mai greu de detectat decat cele actuale.
„Infractorii vor incepe sa profite din ce in ce mai mult de retelele sociale pentru a trimite spam-uri si phishing personalizat. De exemplu, un infractor online gaseste o persoana pe o anumita retea sociala din al carui profil reiese ca acesta a fost plecat in Turcia printr-o anumita agentie de voiaj. Atunci infractorul nu are de facut decat sa foloseasca numele persoanei si sa trimita un mail personalizat in care este informat de noi servicii ale agentiei sau noi oportunitati de calatorii. Aceste atacuri fac mult mai multe victime decat cele trimise ‘in masa'”, a mai spus Valceanu.
In ceea ce priveste spam-ul (mesaje nesolicitate – n.r.), seful BitDefender Romania considera ca daca ar fi anihilate doar trei retele specializate, numarul spam-urilor ar scadea cu circa 70%, in Romania.
„Aceste retele sunt insa foarte greu de gasit. Uneori serverele lor mai sunt blocate de institutiile abilitate, insa autorii nu fac decat sa le schimbe cu altele”, a spus Valceanu.
Cititi mai multe despre acest subiect, precum si despre afacerile BitDefender, planurile companiei in Romania, piata de securitate sau care sunt cea mai mare reusita si cel mai mare esec ale sefului BitDefender, intr-un interviu ce va fi publicat joi de catre DailyBusiness.ro