Liderul Sindicatului „Nokia Metal”, Valentin Ilcas, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca in cadrul negocierilor purtate timp de o luna de sindicate cu reprezentantii Nokia s-a tinut cont si de contextul economic international, de criza economica si de dificultatile companiei finlandeze, transmite Mediafax.
„Discutiile avute de sindicatele de la fabrica Nokia din Jucu cu conducerea Nokia, legat de pachetul compensator pe care il vor primi colegii nostri, au durat o luna. Trebuie sa fiu multumit de acest rezultat, a fost maximum ce am putut obtine in conditiile socio-economice actuale. S-a tinut cont si de situatia numita criza economica si de dificultatile companiei Nokia, de recesiune si de contextul international. E cel mai avantajos pachet pe care l-am putut obtine”, a spus Ilcas.
El a precizat ca regula care se aplica in toate fabricile Nokia in ceea ce priveste salariile compensatorii, si anume acordarea acestora in functie de vechimea in fabrica, se aplica si in cazul persoanelor disponibilizate la fabrica din Jucu, iar fiecare angajat va primi din start trei salarii compensatorii, carora li se adauga cate un salariu pentru fiecare an de vechime in fabrica.
„Cei mai vechi vor lua maximum sapte, poate chiar opt salarii, daca sunt angajati din anul 2007. Pentru fiecare persoana se va face calculul in functie de salariul de incadrare al fiecaruia”, a precizat Valentin Ilcas, adaugand ca salariul mediu pentru majoritatea angajatilor Nokia este de 1.000 de lei brut.
[img=2198]Nokia 500[/img]Salariile compensatorii se vor acorda incepand cu aprilie 2012. Pe langa salariile compensatorii, angajatii disponibilizati vor primi un telefon mobil Nokia 500, primul smartphone produs in Jucu, care costa 165 de euro bucata, prima de Craciun de 200 de lei si vor putea accesa suma de 500 de euro net pentru ajutor antreprenorial.
Si liderul Sindicatului Liber din cadrul fabricii Nokia, Cristian Copil, s-a declarat multumit de rezultatul negocierilor.
Compania Nokia si sindicatele au anuntat, joi seara, semnarea unui acord pentru sprijinirea angajatilor fabricii din Jucu care vor fi disponibilizati, acord care prevede atat plati compensatorii, cat si consultanta in vederea reangajarii, pachete de training si dezvoltare si suport pentru antreprenori.
Reprezentantii companiei sustin ca pachetele compensatorii sunt peste nivelul prevazut in clauzele contractului colectiv de munca actual, depasind prevederile legislatiei din Romania si reprezentand trei salarii de incadrare pentru fiecare angajat in cauza, carora li se adauga un salariu lunar pentru fiecare an de vechime in companie.
La fabrica Nokia din Jucu vor beneficia de pachetul social negociat de sindicate cu reprezentantii companiei un numar de 1.830 de angajati care vor fi disponibilizati.
Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.
Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.
Procedurile de inchidere a fabricii se vor derula pana la sfarsitul anului.