„Teleprezenta, spre deosebire de sistemele de video conferinta clasice, implica o imagine high definition, o camera care urmareste tot timpul vorbitorul, acesta nemaifiind nevoit sa ramana imobil cand comunica cu ceilalti participanti la `conferinta virtuala`, precum si un timp de raspuns net superior celorlalte sisteme”, a spus Alina Roibu, PR manager al Avitech.
Oficialii companiei au precizat ca videoconferintele sunt folosite in special in mediul corporate, dar si in cadrul invatamantului la distanta sau in medicina chirurgicala, cand mai multi medici pot discuta si pot urmari, fara a fi prezenti fizic, o anumita operatie beneficiind de imagini de inalta rezolutie.
Instalarea echipamentelor, precum si reamenajarea unei sali special pentru a facilita comunicarea prin conceptul de teleprezenta, poate costa pana la 200.000 euro, au spus oficialii Avitech.
„Nu este ieftin, dar sunt foarte multe companii, mai ales in afara Romaniei, care prefera aceasta solutie in locul deplasarilor fizice, care pot fi pe langa obositoare si foarte costisitoare”, a spus Roibu.
Printre cei mai mari clienti din Romania ai Avitech se numara operatorul de telefonie mobila Vodafone si IGP.
Oficialii Avitech au subliniat ca in Romania piata sistemelor de videoconferinte este inca mica, dar ca in 2008 va creste cu circa 20-30%, stimulata de nevoia din ce in ce mai mare a companiilor de a comunica mai eficient.
„Pana la finele acestui, an vom comercializa circa 300 de echipamente de videoconferinte si ne asteptam ca numarul acestora sa creasca in 2008 pana la circa 450, ca urmare a intrarii pe piata cu conceptul de teleprezenta”, a spus Roibu, care sustine ca Avitech este incepand din 1999 lider de piata in Romania pe segmentul videoconferintelor.
„Pe piata din Romania, din nefericire, sunt foarte putine companii specializate pe segmentul de videoconferinte profesionale. Foarte multe firme ofera videoconferinte dar de calitate redusa, prin webcam si fara alte amenajari sau optiuni speciale”, a spus Roibu.
Pentru a putea comunica prin intermediul videoconferintei este nevoie ca toti participantii sa aiba un sistem propriu de videoconferinta, nu neaparat din aceeasi gama, precum si acces la Internet, de preferinta broadband, pentru a putea sustine viteze mari de transfer.
Alina Roibu a subliniat ca marea majoritate a clientilor Avitech pentru sistemele de videoconferinta sunt corporatiile, intrucat „in Romania, universitatile, dar si spitalele nu sunt indeajuns de dezvoltate pentru a avea nevoie stringenta de astfel de instrumente de comunicare”.
Avitech mai comercializeaza si proiectoare, sisteme home cinema, sisteme de securitate sau sisteme audio. Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 14,5 mil. euro, in crestere cu 60% fata de 2006 si 20 de mil. euro pentru 2008.