Cosmote, care pana acum cateva luni era pe primul loc in topul celor mai atractive destinatii in cadrul serviciului de portabilitate in telefonia mobila, depaseste in continuare Orange, care a atras 17.322 numere de la concurenta, RCS&RDS (652), si Telemobil (414).
„O suta de mii de numere au fost portate. Destul de multe pentru a ne spune ca portabilitatea functioneaza si ca utilizatorii de telefonie din Romania stiu despre existenta sa. Nu extrem de multe, ceea ce ne spune ca operatorii de telefonie fac eforturi pentru a-si pastra clientii si pentru a-i multumi. Acesta este rolul portabilitatii, sa dea clientilor mai multa putere si operatorilor un motiv in plus sa se straduiasca mai mult”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Din cele 100.000 de portari realizate pana in prezent, 70.845 sunt numere de telefonie mobila si 29.155 sunt numere de telefonie fixa.
Portabilitatea numerelor permite utilizatorilor de servicii de telefonie sa pastreze numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul. Portarea se face doar in cadrul aceleasi categorii (fix-fix, mobil-mobil). Serviciul este disponibil in Romania din 21 octombrie 2008.
In ceea ce priveste numarul de portari de telefonie fixa, UPC Romania a atras cel mai multi portati, 14.670, urmat de RCS&RDS, 6.486, si Vodafone, cu 4.312 portati. Romtelecom a atras 1.250 de portati in aceasta perioada.
Numarul maxim de portari pe care un operator donor (care cedeaza clienti – n.r.) poate sa il proceseze zilnic a fost crescut de ANCOM la 700 pentru numerele de telefonie mobila (de la 450).