Grupul, cel mai mare operator de telecomunicatii la nivel mondial, in functie de venituri, a anuntat ca isi va regandi strategia, in urma ingrijorarilor exprimate de actionari, iar o decizie de vanzare a participatiilor minoritate este vazuta mai mult ca o incercare de crestere a increderii decat de majorare a castigurilor, relateaza Reuters.
„Investitorii sunt ingrijorati in legatura cu achizitii ale Vodafone efectuate in urma cu cinci-sapte ani. Compania si-a atras reputatia ca nu face tranzactii profitabile. Trebuie sa demonstreze investitorilor ca actioneaza disciplinat”, a declarat un bancher.
Activele care ar putea fi vandute vor avea un impact scazut asupra profitului pe actiune si a fluxului de capital, potrivit RBS.
Bancherii si analistii considera posibil ca Vodafone sa vanda participatia de aproape 25% la Polkomtel, cel mai mare operator de telecomunicatii din Polonia.
De asemenea, participatia de 3,2% la China Mobile ar fi usor vandabila.
Vodafone ar putea renunta si la detinerea de 44% la compania SFR din Franta, la care partenerul Vivendi si-a exprimat interesul pentru preluarea controlului.
Vanzarea acestor participatii minoritare ar putea aduce Vodafone peste 10 miliarde de lire sterline (15,57 miliarde dolari), suma care ar putea fi folosita la plata unor datorii, impozite, sau la rascumpararea de actiuni.
Vodafone Group are divizii in 31 de tari, pe cinci continente, si peste 40 de retele partenere in intreaga lume, inclusiv in Romania.