- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Vodafone: Deciziile ANCOM afecteaza grav mediul concurential din piata de telecom

24 Apr, 10:37 • Redactia DailyBusiness
Vodafone Romania este dezamagita de decizia Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), de a alinia treptat tarifele de interconectare a Cosmote, RCS&RDS si Zapp la cele practicate de primii doi operatori din piata, spunand ca masura afecteaza grav mediul concurential de pe piata romaneasca de telecom, a anuntat compania.
Vodafone: Deciziile ANCOM afecteaza grav mediul concurential din piata de telecom

„Suntem dezamagiti de decizia Autoritatii Nationale pentru Comunicatii. Este o noua initiativa discriminatorie pentru operatorii Vodafone Romania si Orange Romania, care favorizeaza in mod vadit interesele Cosmote, Zapp, RCS&RDS”, au precizat reprezentantii Vodafone

„Dupa 5 ani in care nu au fost reglementati deloc, acesti operatori sunt in momentul de fata beneficiarii unui transfer de fonduri de zeci de milioane de euro. Credem ca deciziile ANCOM afecteaza grav mediul concurential de pe piata romaneasca de telecom si intra in contradictie cu solicitarea expresa a Comisiei Europene, privind necesitatea aplicarii simetriei ratelor de terminare in Romania”, au mai spus acestia.

Vodafone intentioneaza sa isi apere interesele legitime prin toate mijloacele legale disponibile.

Reactia Vodafone a venit in urma anuntului facut ieri de ANCOM, potrivit caruia tarifele de interconectare ale Cosmote si Telemobil, operatorul brandului Zapp, vor scadea la 6,4 eurocenti pe minut, iar ale RCS&RDS la 7,21 eurocenti pe minut, incepand cu 1 mai.

In prezent, tariful practicat de Cosmote este de 8,23 eurocenti/minut, cel practicat de Zapp este de 8,01 eurocenti/minut, iar cel al RCS&RDS de 7,43 eurocenti/ minut.

Tarifele de interconectare reprezinta suma platita de un operator pentru ca abonatii acestuia sa apeleze clientii altor retele.

Scaderea acestor tarife este importanta deoarece reduce substantial sumele pe care operatorii le percep pentru utilizarea propriei retele de catre competitori. Aceste plati se reflectau in facturile finale percepute clientilor, astfel ca micsorarea tarifelor de interconectare se continua, in mod normal, cu scaderea tarifelor percepute clientilor pentru convorbiri.

In luna martie, Comisia Europeana a salutat printr-o scrisoare decizia autoritatii de reglementare din Romania de a reduce tarifele de interconectare pentru operatorii mobili, in conformitate cu viitoarea recomandare a Comisiei. CE a solicitat, de asemenea, ca autoritatea sa alinieze tarifele de terminare a apelurilor mobile percepute de operatorii de telefonie mobila care se situeaza pe locurile trei si patru pe piata din Romania la cele autorizate pentru primii doi cei mai mari operatori.

Scrisoarea Comisiei a recunoscut scaderea la cote rezonabile a tarifelor practicate de primii doi cei mai mari operatori (5,03 eurocenti pe minut) si a indicat ca, in absenta unor diferente obiective de cost, aceste tarife intermediare ar trebui sa se aplice, de asemenea, celorlalti operatori, cat mai repede posibil.

Urmărește Daily Business pe Google News