„Am investit peste 10 mil. euro in migrarea retelelor 2G si 3G catre o platforma comuna bazata in totalitate pe Internet Protocol (IP). Aceasta investitie ne va permite ca in cateva luni sa introducem in premiera in Romania servicii HSDPA cu viteze de pana la 14,4 Mbps”, a declarat marti Liliana Solomon, director executiv al Vodafone Romania.
Contactati de catre DailyBusiness, reprezentantii Orange Romania au spus ca vor introduce de asemenea servicii de acces la Internet mobil cu viteza de pana la 14,4 Mbps, in cursul acestui an, fara sa ofere un termen mai exact.
Oficialii Vodafone au declarat ca in circa 3-4 ani, este posibil ca vitezele de descarcare a datelor sa atinga 100 Mbps.
[quote=Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania]Vodafone Romania se axeaza din ce in ce mai mult pe servicii de date, de broadband mobil. Ne asteptam ca pana in 2011 Internetul mobil sa fie mai folosit decat Internetul fix, pe piata locala[/quote]
„Prin investitia de peste 10 mil. euro in trecerea pe protocolul IP, am construit infrastructura, reteaua necesara pentru o evolutie rapida a serviciilor de date”, a continuat Solomon.
Aceasta a precizat ca ponderea veniturilor din date ale Vodafone Romania creste mult mai accelerat decat veniturile ce provin din servicii de voce.
„Nu pot spune ca veniturile din date au egalat in prezent veniturile din voce, dar, in viitorul nu foarte indepartat, este foarte posibil sa se ajunga la acest nivel”, a mai spus Solomon.
Tot marti, compania a anuntat cresterea vitezei de descarcare pentru Internetul mobil la 7,2 Mbps in 355 de localitati din Romania.
Vodafone Romania sustine standardizarea televiziunii pe terminale mobile
Dupa ce luni oficialii Comisiei Europene au anuntat ca vor impune in statele membre ale UE standardul DVB-H (Digital Video Broadcasting for Handhelds) pentru televiziunea pe terminalele mobile, oficialii Vodafone Romania au declarat ca deja sunt gata sa implementeze aceasta tehnologie.
„Reteaua este la nivel potrivit, facem deja teste, suntem multumiti. Vodafone Romania sustine aceasta standardizare. Problema este insa ca deocamdata nu exista pe piata prea multe telefoane care sa suporte la nivel acceptabil televiziune mobila. Asteptam ca producatorii de terminale sa lanseze pe piata telefoane cat mai potrivite pentru acest segment”, a declarat Liliana Solomon pentru DailyBusiness.
Aceasta a precizat ca Vodafone nu are inca un plan clar cu privire la sursele exacte de venituri din acest gen de servicii, dar ca exista mai multe posibilitati, printre care se numara publicitatea sau abonamentele.
Vodafone se apropie de 9 mil. de clienti
„Suntem foarte aproape sa atingem 9 milioane de clienti, dar pentru Vodafone numarul acestora nu mai este demult un scop in sine. Dorim sa crestem calitatea si numarul serviciilor cu valoare adaugata si, implicit, veniturile din date, in primul rand”, a declarat pentru DailyBusiness directorul executiv al Vodafone Romania.
La finele anului trecut, Vodafone a raportat 8,8 milioane de clienti.
Principalii concurenti ai Vodafone Romania sunt Orange Romania, care a introdus serviciile 3G broadband cu viteze de descarcare de pana la 7,2 Mbps la finele lunii octombrie 2007, Cosmote Romania, Zapp, precum si RCS&RDS.