- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Windows Vista in engleza – preferat, intr-o prima faza, variantei in romana

27 Jun, 01:03 • Redactia DailyBusiness
Vanzarile de Windows Vista se vor accelera in a doua parte a anului pe fondul cresterii vanzarilor de PC-uri cu sistem de operare preinstalat, dar mai putin ca urmare a iesirii pe piata a Widows Vista in limba romana, au spus pentru DailyBusiness principalii retaileri de pe piata IT&C.
Windows Vista in engleza - preferat, intr-o prima faza, variantei in romana

Grupul Flamingo International a vandut, din luna februarie, peste 4.000 de licente ale acestui sistem de operare, o parte semnificativa fiind versiuni preinstalate pe PC-urile achizitionate din cadrul magazinelor Flamingo, Flanco si Flanco World.

Oficialii estimeaza un ritm al vanzarilor accelerat, astfel incat la finele anului licentele vandute vor atinge un numar de aproximativ 10.000-11.000.

Microsoft Romania a comercializat, in acest an fiscal, 220.000 de licente Windows OEM si aproximativ 250.000 de licente Windows catre multinationale.

Compania estimeaza ca mai mult de 50% din vanzarile Windows Vista in anul fiscal 2007-2008 vor fi sisteme de operare in limba romana, oficialii retailerilor fiind insa sceptici, datorita obisnuintei utilizatorilor de a folosi sisteme de operare in engleza dar si al licentelor in engleza deja vandute pana in momentul de fata.

„Cu siguranta versiunea in limba romana a Windows Vista va contribui la vanzarile totale inregistrate pe piata din Romania, insa este putin probabil ca aceasta contributie sa fie una spectaculoasa. Userii din Romania sunt deja obisnuiti cu varianta in limba engleza, fapt demonstrat de vanzarile inregistrate de Windows XP”, a spus un purtator de cuvant al Flamingo.

De aceeasi parere este si Sorin Stancu, presedinte al ProCA Romania, divizie a grupului RTC Holding.

„Vanzarea de licente Windows Vista va creste fara doar si poate pana la finele anului. Versiunea in limba romana – consider ca va fi achizitionata in majoritate de persoane fizice, companiile fiind deja obisnuite cu versiuni ale Windows-ului in engleza”, a afirmat Stancu, precizand ca vanzarile in engleza vor domina mai ales datorita obisnuintei utilizatorilor.

„Pe termen lung insa, sunt convins ca oamenii se vor axa din ce in ce mai mult pe versiunea in romana. Este mai usor sa citesti datele din Excel in romana decat intr-o limba straina. Totul tine, pana la urma, de obisnuinta”, a spus Stancu.

Catalin Butolo, director de marketing al grupului K Tech – Ultra Pro, a subliniat de asemenea ca versiunea in limba romana va fi cautata de cei ce nu stapanesc bine limba engleza, precum si de cei ce doresc o intelegere mai amanuntita a sistemului de operare.

ProCA si Depozitul de Calculatoare au vandut din luna februarie cateva sute de licente Vista fiecare.

Home Basic, versiune de top

Deocamdata, conform oficialilor din retailul autohton, cea mai bine vanduta versiune de Windows Vista este Home Basic, preferata de zona consumer datorita faptului ca poate fi rulat pe majoritatea sistemelor de pe piata. Conform spuselor lui Butolo, „toate versiunile Windows Vista au beneficiat, de la lansare, de o cerere aflata costant in crestere”.

Din luna februarie, 35% din vanzarile de licente ale sistemelor de operare in Romania au fost ale Windows Vista. Oficialii Microsoft estimeaza ca in anul financiar 2007-2008, ce va incepe de pe 1 iulie, ultimul sistem de operare produs de Microsoft va ocupa o pondere de peste 60% din vanzarile totale ale sistemelor de operare ale companiei.

„Numarul celor care utilizeaza Microsoft Windows Vista este in crestere, iar procentul celor care au intentia de utilizare inregistreaza majorari importante”, a subliniat Butolo.

Microsoft Romania va inregistra, la finele acestui an fiscal, o crestere a afacerilor cu aproximativ 45-47% fata de perioada similara precedenta, a spus Silviu Hotaran, general manager Microsoft Romania, adaugand ca acest procent face din Romania tara cu cea mai rapida dezvoltare software Microsoft din Europa de Sud-Est.

Filiala Microsoft din Romania avea in decembrie 1996, la deschidere, cinci angajati. Numarul acestora va ajunge la 200, la sfarsitul anului 2007, incluzand angajatii din centrul global de suport tehnic.