Alina Gorghiu anunţă modificări în Codul Penal. Ministerul Justiției are în plan implementarea acestor schimbări în următoarea perioadă. Alina Gorghiu a subliniat importanța acestor măsuri aduse Codului Penal. Vizați de aceste schimbări sunt cetățenii care au primit condamnare definitivă.
Noul proiect de lege îi are în vizor pe cei care fug de închisoare deși au primit o condamnare definitivă. Aceștia vor avea obligativitatea de a se preda într-un termen scurt. În caz contrar, aceste persoane vor primi o condamnare mult mai pare. Mai exact, pedeapsa în cazul lor ar putea crește cu 3 ani. „
Se adaugă această prevedere suplimentară în cazul persoanelor care sunt condamnate definitiv şi care în 7 zile nu se prezintă pentru a se pune în executare pedeapsa de condamnare pe care instanţa a dispus-o se vor adăuga până la 3 ani la pedeapsa închisorii. Sperăm că prin acest proiect să descurajăm fugarii”, a afirmat Alina Gorghiu.
La rândul său, Marcel Ciolacu a declarat, tot joi, că a cerut o situaţie a celor care au primit condamnări definitive şi se sustrag de la executarea pedepsei, plecând din ţară înaintea verdictului şi sunt peste 100 de cazuri de fugari. Premierul a precizat că ministra Justiţiei a venit cu o propunere de modificare a Codului penal care să descurajeze asemenea cazuri scandaloase, prin care cei care nu se prezintă la închisoare în 7 zile după condamnarea definitivă vor avea o pedeapsă suplimentară de până la 3 ani iar diferenţa între momentul evadării şi arestarea efectivă se adaugă la pedeapsă. „Să vedem dacă le mai dă mâna acum condamnaţilor fugari să fugă din ţară, fiindcă îşi vor dubla pedepsele”, a transmis Marcel Ciolacu.
Din anul 2020 până în prezent, au fost aduse în România 2.607 persoane, faţă de care a fost dispusă urmărirea internaţională. Dintre acestea, 2.547 au fost aduse în baza mandatelor europene de arestare, iar restul prin procedura extrădării. În acest an au fost aduse în ţară 621 de persoane, dintre care 17 în baza extrădării şi 604 în baza mandatului european de arestare. În prezent, 1.845 de persoane extrădate sau predate execută pedepse privative de libertate în penitenciarele din România, reprezentând 7,82% din numărul total al persoanelor aflate în sistemul penitenciar. Totodată, dintre cele 1.845 de persoane din penitenciarele româneşti care s-au sustras executării pedepsei plecând din ţară, 880 au fost aduse în ţară având în vedere garanţiile oferite de Ministerul Justiţiei, prin ANP, cu privire la condiţiile de detenţie care vor fi asigurate.