- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Amenzi pentru nerespectarea legii la tutun, alcool și energizante. Care sunt noile reglementări?

22 Jul, 15:05 • Bugiu ⁠Ana Maria
A fost promulgată o nouă lege în ceea ce privește produsele de alcool, tutun și energizantele. Care este suma maximă pe care o pot atinge amenzile?
Amenzi pentru nerespectarea legii la tutun, alcool și energizante. Care sunt noile reglementări?

Se acordă amenzi pentru nerespectarea noii legi. Președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege  cu privire la produsele de alcool, tutun și energizante, care impune cumpărarea acestor produse doar cu buletinul. De acum înainte, comercianții, barurile și restaurantele sunt obligați să verifice actele de identitate ale clienților pentru fiecare achiziție. Cei care nu respectă normele intrate în vigoare, riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei, potrivit bugetul.ro.

Legea a fost promulgată pentru a combate consumul acestor produse de către minori și să responsabilizeze vânzătorii.

Te-ar putea interesa și: Cine poate merge direct la RAR cu buletinul? ITP-ul nu mai este obligatoriu

foto: amenzi

Care sunt noile obligații

Această modificare legislativă vine în completarea măsurilor deja existente, care interziceau vânzarea de produse din tutun și băuturi alcoolice tinerilor sub 18 ani. Astfel că, de acum înainte, devine obligatorie verificarea actelor de identitate pentru toate vânzările de tutun, alcool și energizante.

Niciun produs nu va mai putea fi vândut fără să fie prezentat actul de identitate. Toți comercianții de astfel de produse trebuie să acorde o atenție sporită și să fie vigilenți în respectarea acestor norme.

Pentru comercianții mici nu este clar dacă actul de identitate trebuie verificate tuturor clienților sau doar celor cărora nu par majori. Astfel, președintele Asociației Micilor Comercianți, Feliciu Paraschiv, a declarat că:

„Suntem pasibili de amendă pentru încălcarea legii, dacă nu solicităm actul de identitate, chiar și de la o persoană de 60 de ani. Este necesar ca Ministerul de Interne să elaboreze norme clare de aplicare pentru a evita confuziile și disconfortul în rândul populației”.

Confuzia creată aduce tensiuni în rândul comercianților, mai ales pentru că aceștia se tem de eventualele sancțiuni și de potențialele conflicte cu clienții.

Amenzile pentru nerespectarea normelor intrate în vigoare

Nerespectarea noii legi atrage amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei. De ce a fost luată această măsură?

Legea vine în circumstanțele unor informații îngrijorătoare: România are cei mai mulți minori fumători din Uniunea Europeană. Organizația Salvați Copiii a realizat un studiu, din care a rezultat că doi din zece minori au consumat energizante sau băuturi alcoolice, iar unul din zece a fumat sau vapat în ultima săptămână. Aceste date sunt absolut alarmante, ceea ce subliniază implementarea rapidă a acestei norme.

Care erau măsurile existente

  • Interdicția vânzării: Se interzice vânzarea de produse din tutun și băuturi alcoolice persoanelor cu vârsta sub 18 ani.
  • Obligația Comercianților: Comercianții sunt obligați să solicite actul de identitate al persoanelor care par a fi minore pentru a verifica vârsta acestora.
  • Sancțiuni
  • Reglementări publicitare
  • Programe de Educația și Prevenire
  • Controale Periodice

Te-ar putea interesa și: Zăpadă în luna lui Cuptor. A venit iarna. Care este stațiunea unde a nins ca-n povești?