În primul rând, urmare a faptului că stochează informații din viața privată, montarea camerelor video de supraveghere la bloc intră sub incidența legislației privind protecția datelor personale (GDPR).
Apoi, este bine de știut că această aparatură nu poate fi montată fără acordul tuturor locatarilor și al administratorului imobilului. Mai mult, este nevoie și de un motiv precis care să justifice montarea camerelor de supraveghere.
Potrivit Avocatnet.ro, instalarea și folosirea unei camere de supraveghere într-un bloc trebuie să fie justificată obiectiv și să apere interesul legitim al asociației de proprietari.
„O astfel de prelucrare a datelor în interes legitim ce poate fi stabilită de către asociația de proprietari este cea efectuată prin intermediul unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea pazei şi protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor de utilitate publică, precum și a împrejmuirilor afectate acestora, dar și în zona de acces în imobil sau lifturi.
Argumentele privind justificarea interesului legitim trebuie să se regăsească într-o documentație la nivelul asociației de proprietari și, ulterior, hotărârea de a instala un astfel de sistem trebuie adoptată în cadrul adunării generale a asociației de proprietari, potrivit Legii nr. 196/2018”, subliniază ANSPDCP într-un ghid recent.
Pe de altă parte, datele stocate pe camerele de supraveghere nu pot fi folosite în alte scopuri (de exemplu, pentru stabilirea cotelor la întreținere) decât cele stipulate inițial în contractul adus la cunoștința și semnat de toți locatarii.
„Este necesară stabilirea unui număr limitat de persoane care au acces la imagini. Totodată, persoanele care au acces la imagini nu le pot prelucra decât la cererea operatorului și în scopul pentru care datele au fost inițial colectate. Persoana/persoanele care are/au acces la imagini ar trebui să le poată vizualiza doar în situația producerii unui incident care are legătură cu scopul declarat al prelucrării, și nu în mod continuu/frecvent și/sau în timp real”, mai notează sursa citată.
Altfel, montarea unor camere de supraveghere presupune stabilirea de la bun început a numărului de aparate, precum și a perimetrului/ariei înregistrate. De asemenea, toți locatarii imobilului trebuie atenționați cu privire la prezența camerelor de supraveghere în zonă.