Succesiunea este reglementată de Codul Civil și reprezintă modalitatea prin care rudele unei persoane pot beneficia în mod legal de bunurile rămase după decesul acesteia.
Când vine vorba de o succesiune, unul dintre cele mai importante aspecte este cel financiar. Banii pe care viitorii moștenitori trebuie să-i plătească pentru taxa de succesiune.
Astfel, costurile succesiunii se împart între toți moștenitorii, proporțional cu cota moștenită de fiecare. Dacă exista un singur moștenitor, acesta va suporta toate taxele. Aceste costuri se dezbat de regulă la notar.
Spre exemplu, taxa pentru succesiune la notar pentru bunuri succesorale ce valorează 100.000 de euro, taxa este de aproximativ 3.095 de lei.
Totodată, trebuie specificat că o persoană poate fi exclusă din succesiune dacă persoana în cauză este acuzată că l-a omorât sau a încercat să-l omoare pe deținătorul moștenirii.
De asemenea, potrivit Ziarulunirea, dacă aceeași situație se aplică și în cazul în care cel care urmează să primească moștenirea a făcut acuzații capitale sau a avut cunoștință de cauza decesului defunctului dar nu a anunțat autoritățile.
De ce acte ai nevoie pentru succesiune?
De regulă dezbaterea moștenirii se face în fața unui notar public, în cazul în care nu există conflicte între moștenitori care să după la un „război” în instanță. Pentru ca dezbaterea să înceapă, moștenitorii au nevoie de un dosar care trebuie să conțină următoarele documente:
– Actele de identitate ale mostenitorilor;
– Certificat de deces (in original) al persoanei pentru care se face succesiunea;
– Certificat de nastere si casatorie pentru sotul supravietuitor, dupa caz;
– Certificat de nastere si de casatorie, dupa caz, dar si alte acte de identitate pentru mostenitori;
– Acte de proprietate pentru bunurile lasate mostenire;
– Testamentul, daca exista;
– Certificat de atestare fiscala care atesta ca persoana decedata nu are datorii la bugetul local sau la bugetul de stat.;
– Certificat fiscal automobil, eliberat de Administratia Financiara;
– Certificat actionar, carnete CEC, conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit), act concesiune pentru locul de veci, adeverinta cu valoarea locului de veci, eliberata de Administratia Cimitirelor sau de Parohie.