În lege sunt prevăzute două intervale orare în care este interzisă gălăgia la bloc. În acest intervalul orar, nimeni nu are voie să-și deranjeze vecinii cu zgomote puternice.
Mai exact, potrivit legii legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice, în intervalele 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00 trebuie păstrată liniștea la bloc. În plus, zgomotele puternice și gălăgia nu sunt admise în comunitățile de locuințe, indiferent de oră.
„Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă.
Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în Legea 61/1991.
Potrivit legii, perturbarea liniștii în intervalele stabilite de lege se sancționează cu amenzi între 500 și 1.500 de lei. Cei care fac gălăgie în locuințe chiar și în afara orelor reglementate special, riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.
Mai mult, organizarea de petreceri private şi utilizarea de aparatură muzicală prin care este tulburată liniștea locuitorilor, în corturi, sau alte amenajări în spaţiu neacoperit, situate în apropierea blocurilor, se sancționează cu amenzi între 2.000 și 3.000 de lei.
Important de reținut pentru cei care sfidează regulile de conviețuire, de bun simț, amenzile cresc semnificativ în cazul în care contravenția se repetă. Astfel, dacă cel sancționat face scandal din nou, într-un interval 24 de ore de la săvârșirea primei contravenții, amenzile pot ajunge chiar și până la 6.000 de lei, plus muncă în folosul comunității.