- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Ce se întâmplă cu procesul verbal dacă nu îl semnezi. Poate fi anulată amenda?

10 Jun, 23:27 • Russo George
Polițiștii trebuie să acorde atenție unor detalii importante atunci când aplică sancțiuni șoferilor care încalcă legile de circulație, deoarece orice omisiune sau eroare poate duce la anularea amenzii. De exemplu, procesul verbal poate fi invalidat dacă șoferul refuză să semneze documentul.
Ce se întâmplă cu procesul verbal dacă nu îl semnezi. Poate fi anulată amenda?

Există diverse motive pentru care o amendă rutieră poate fi anulată, cum ar fi un proces verbal incomplet sau o faptă care nu poate fi dovedită corespunzător. Polițiștii trebuie să fie meticuloși în completarea procesului verbal de constatare a contravenției.

Informații esențiale în procesul verbal

Procesul verbal de constatare a unei contravenții trebuie să includă obligatoriu următoarele informații:

  • Numele și prenumele agentului constatator
  • Numele și prenumele contravenientului
  • Codul numeric personal sau, în cazul persoanelor juridice, denumirea și adresa societății
  • Fapta săvârșită și data comiterii acesteia
  • Semnătura agentului constatator

În absența oricărei informații din cele menționate, procesul verbal este considerat nul de către instanță, scrie Promotor. De asemenea, o descriere incompletă sau neclară a faptei, sau probleme tehnice ale aparatului radar în cazul unei amenzi pentru viteză, pot duce la anularea sancțiunii.

Refuzul de a semna procesul verbal

După completarea procesului verbal, agentul constatator trebuie să informeze șoferul despre fapta sau faptele pentru care a fost sancționat și despre amenda aplicată. Conducătorul auto are opțiunea de a refuza să semneze procesul verbal. În acest caz, polițistul poate aduce un martor asistent care să confirme refuzul sau poate nota în document refuzul șoferului. Amenda va fi trimisă prin poștă în această situație. Refuzul de a semna procesul verbal nu reprezintă un motiv pentru anularea acestuia, atât timp cât informațiile esențiale sunt corecte și complete.

Contestarea amenzii rutiere

Șoferii au la dispoziție 15 zile pentru a contesta amenda rutieră, termen care începe de la data primirii procesului verbal. „Orice greșeală a numelui, domiciliului, CNP-ului sau descrierii faptei poate atrage nulitatea procesului verbal. Chiar și o literă sau o cifră greșită a dus de multe ori, în instanță, la anularea amenzii”, a declarat avocatul Valentin Ciobanu pentru ProMotor.

Pașii pentru contestarea amenzii rutiere includ:

  1. Plătirea unei taxe de timbru la primăria de domiciliu
  2. Depunerea unei contestații la judecătoria de domiciliu sau cea de pe raza localității unde a fost aplicată sancțiunea, împreună cu:
    • O plângere scrisă, în care șoferul descrie incidentul și motivele contestării
    • O copie a procesului verbal contestat
    • Dovada achitării taxei de timbru
    • Alte documente justificative relevante (de exemplu, dovada unei urgențe medicale)
    • Diverse probe materiale (poze, înregistrări video sau audio)

Nu este necesară prezența unui avocat pentru depunerea acestor documente, iar cetățenii se pot reprezenta singuri și pot solicita judecarea în lipsă.

Prescrierea amenzilor de circulație

Șoferii pot evita plata unei amenzi așteptând până când aceasta se prescrie. Conform legii, există trei situații de prescriere:

  1. Sancțiunea contravențională se prescrie automat dacă este aplicată la mai mult de 6 luni de la data comiterii faptei
  2. Executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal nu a fost comunicat contravenientului în termen de 2 luni de la aplicarea sancțiunii
  3. Dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii se prescrie în termen de 5 ani de la 1 ianuarie al anului următor aplicării sancțiunii

Astfel, orice amendă de circulație se prescrie în 5-6 ani de la data emiterii. De exemplu, o amendă aplicată pe 1 ianuarie 2024 va fi prescrisă în decembrie 2029 dacă statul nu inițiază executarea silită în acest interval.

Citeşte şi: Greșeala banală pentru care șoferii pot lua amendă uriașă. Foarte puțini cunosc acest detaliu atunci când călătoresc în străinătate