- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

La ce medicamente trebuie să fie atenţi şoferii români. Lista pastilelor care te pot lăsa fără permis auto

05 Jul, 15:20 • Russo George
După ce Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență Guvernamentală (OUG) 84/2024, care prevede reținerea permisului șoferilor depistați pozitiv la testul anti-drog până la finalizarea anchetei, farmaciștii trag un semnal de alarmă privind posibilitatea obținerii unor rezultate fals-pozitive din pricina administrării anumitor medicamente.
La ce medicamente trebuie să fie atenţi şoferii români. Lista pastilelor care te pot lăsa fără permis auto

Farmacia „Floare de Colț” din Borca, județul Neamț, a publicat o listă detaliată cu medicamente, alimente și băuturi care pot influența rezultatele testelor anti-drog utilizate de poliție. Reprezentanții farmaciei au explicat: „Ca urmare a OUG 84/2024, care nu mai permite refuzul testării antidrog cu teste rapide și păstrarea permisului până la aflarea rezultatelor analizelor de sânge, dorim să atragem atenția pacienților în legătură cu unele medicamente/suplimente și alimente care pot da un test FALS POZITIV pentru consum de substanțe ilicite”.

Lista de medicamente include:

  • Codeină: Aspaco, Caffetin, Codamin P, Fasconal, Ibuvalen Duo, Nurofen Plus, Solpadeine comprimate, Solpadeine Extra comprimate efervescente.
  • Pseudoefedrină: Bioflu/Bioflu Plus, Advil/Ibusinus/Modafen/Nurofen/Paduden – Răceală și Gripă, Ibugrip Plus, Ibuvalen Flu, Larofen Plus, Parasinus/Parasinus Penta, Prosinus, Tedolfen.
  • Ibuprofen: Rareori, consumul de ibuprofen simplu poate duce la testarea pozitivă.
  • Suplimente cu ulei de cannabis sau cânepă.

În privința alimentelor, consumul unei cantități mari de mac sau băuturile de tip apă tonică (Schweppes tonic, Evervess) pot duce, de asemenea, la rezultate fals-pozitive.

Reprezentanții farmaciei subliniază importanța citirii prospectelor medicamentelor, în special secțiunea „Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor”, și recomandă consultarea medicilor sau farmaciștilor pentru a evita orice risc de pozitivare la testele anti-drog.

În conformitate cu noile reglementări, șoferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul vor avea permisul reținut până la primirea rezultatelor mostrelor biologice. Peste 90.000 de persoane au semnat o petiție pentru anularea acestei măsuri, care este deja în vigoare.

Citeşte şi: Rutele ocolitoare în perioada în care Valea Oltului este închisă. Informații utile pentru șoferii români