Magistrații Tribunalului Cluj i-au dat dreptate, pe fond, și i-au acordat despăgubiri de peste 50.000 de euro. Compania băcăuană Dedeman, deținută de frații Pavăl, a contestat decizia, iar pe 6 decembrie este așteptată pronunțarea soluției definitive.
Pe 13 martie 2019, după ce a ieşit din magazinul Dedeman, Juliana Uţiu a vrut să traverseze parcarea pentru a ajunge la maşină. S-a împiedicat de un diblu înfipt în asfalt care ar fi trebuit să asigure un stâlpişor metalic. Clujeanca a căzut suferit o căzătură, fără a-şi putea proteja faţa, şi şi-a rupt nasul. Tot din cauza loviturii şi-a luxat umărul stâng, însă dislocarea a avut efecte timp de mai multe luni, perioadă în care abia şi-a putut folosi mâna, scrie Gazeta de Bistrița.
Abia în luna martie 2022 a deschis un proces împotriva Dedeman, după ce, anterior, negociase cu avocaţii magazinului de bricolaje acordarea unor daune, fără a ajunge la un consens. În cererea de chemare în judecată ea a cerut 19.470,67 lei, cu titlu de daune materiale, reprezentând contravaloarea prejudiciului material rezultat din cheltuielile ocazionate cu îngrijirea medicală, 2.700 euro, cu titlu de daune materiale, reprezentând beneficiu nerealizat, respectiv contravaloarea echivalentului câștigului din muncă nerealizat, aferent perioadei 01.04.2019 – 30.06.2019 şi 200.000 euro cu titlu de daune morale.
Femeia a depus mai multe acte medicale, care atestă suferința provocată de căzătură. A purtat orteză trei luni şi a făcut kinetoterapie de recuperare pentru o perioadă de şase luni .
Pe de altă parte, avocaţii Dedeman au arătat, în principiu, că dacă ea s-ar fi uitat pe unde merge accidentul putea fi evitat.
”(…) reclamanta a ignorat regulile de circulație din spațiul organizat în afara magazinului, acționând în mod voluntar, cu ignorarea măsurilor, fapt ce a contribuit la producerea incidentului soldat cu vătamare corporală. Reclamanta putea să evite producerea evenimentului dacă era atentă la deplasarea sa şi ar fi respectat regulile de circulație marcate în parcarea magazinului”, se arată în actele dosarului.
Magistrații Tribunalului Cluj i-au admis în parte solicitările: „Obligă pârâta să achite reclamantei suma de 20633,67 lei cu titlu de daune materiale, actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii, împreună cu dobânda legală penalizatoare aferentă, calculată de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la achitarea integrală. Obligă pârâta să achite reclamantei suma de 2700 euro, în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de daune materiale, reprezentând beneficiu nerealizat, actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii, împreună cu dobanda legală penalizatoare aferentă, calculată asupra sumei în lei, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la achitarea integrală.
Obligă pârâta să achite reclamantei suma de 50000 euro, în echivalent lei la data plăţii, cu titlu de daune morale, actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii, împreună cu dobânda legală penalizatoare aferentă, calculată asupra sumei în lei, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la achitarea integrală. Obligă pârâta să achite reclamantei suma de 2610,9 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, din care 100 lei reprezintă taxa de timbru, 2380 lei onorariul avocatului, iar 130,9 lei cheltuieli pentru traducere”, se arată în decizia Tribunalului Cluj.