Firmele de brokeraj de pe Wall Street isi dezvolta platforme de tranzactionare interne sau private si investesc in burse concurente pentru a mentine costurile la un nivel cat mai redus, in conditiile in care marile burse incearca sa-si consolideze dominatia prin achizitii costisitoare pe pietele externe.
Bancile de investitii de pe piata americana realizeaza in prezent circa 12% din tranzactiile cu actiuni din SUA prin sistemele de tranzactionare proprii, iar ponderea acestora ar putea creste la 18% pana in 2010, arata Bloomberg.
Companiile de brokeraj incearca tot mai mult sa evite NYSE si Nasdaq realizand singure legatura intre vanzatori si cumparatori, prin tranzactii in-house. Brokerii platesc astfel comisioane mai mici burselor de valori si isi opresc o felie mai mare din comisioanele platite de investitorii institutionali, care se ridica la circa 11 miliarde de dolari pe an.
Pentru investitori, principalul avantaj este posibilitatea de a tranfera pachete mai mari de actiuni in conditii de anonimat. Majoritatea tranzactiilor realizate pe NYSE sau Nasdaq seamana cu pokerul jucat cu cartile pe masa, adica se cunosc partile implicate in tranzactie, cantitatea si pretul. Din acest motiv, managerii de active care nu doresc sa-si expuna strategiile apeleaza tot mai mult la astfel de retele interne sau private, unde preturile sunt secrete.
Tranzactionarea computerizata avantajeaza societatile de brokeraj
Societatile de brokeraj folosesc din ce in ce mai mult, in tranzactionare, algoritmii computerizati, care aleg automat traseul ordinelor primite de la clienti. Tranzactionarea algoritmica, care cauta automat ordinele de cumparare cu cel mai bun pret posibil pe mai multe piete, reprezinta in prezent o treime din valoarea totala a tranzactiilor pe piata americana, insa ar putea urca la 50% pana in 2010.
Aproape toate marile firme de brokeraj de pe Wall Street folosesc sisteme de tranzactionare electronice, care preiau ordinele de la clienti si incearca sa gaseasca ordine corespondente in baza de date interna, inainte sa apeleze la alti brokeri, retele sau burse. UBS, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Lehman Brothers si Credit Suisse si-au construit singure astfel de sisteme.
Pentru fiecare tranzactie pe care o realizeaza in sistemul propriu, brokerii economisesc 2,75 de centi la 100 de actiuni. La sfarsitul lui noiembrie, NYSE a majorat comisionul fix de tranzactionare si a eliminat plafonul de 750.000 de dolari pe luna, reprezentand valoarea maxima a comisioanelor percepute de la un broker intr-o luna.
Aceste modificari operate de NYSE dezavantajeaza marile banci de investitii, care realizeaza volume ridicate de tranzactionare. Goldman Sachs, cea mai mare societate de brokeraj de pe Wall Street, ar putea plati comisioane de circa 20 de milioane de dolari anual pentru tranzactiile realizate pe NYSE, fata de maxim 9 milioane cat platea in vechile conditii.
Primii cinci brokeri de pe Wall Street platesc anual comisioane de circa 90 de milioane de dolari catre NYSE si Nasdaq. In aceste conditii, este mai profitabil pentru companiile de brokeraj sa creasca lichiditatea platformelor interne, unde pot realiza o tranzactie in mai putin de o secunda, fara a mai trimite ordine catre burse. In felul acesta, brokerii scapa de comisionul platit burselor si tranzactioneaza mai repede.
Clientii prefera discretia oferita de platformele private
Internalizarea schimburilor de actiuni in sistemele societatilor de brokeraj devine tot mai populara, in conditiile in care managerii de fonduri administreaza blocuri de actiuni tot mai mari. Tranzactiile anonime pe sisteme extrabursiere permit investitorilor institutionali sa cumpere si sa vanda pachete mari de actiuni repede si fara a produce miscari de pret care sa reduca din profituri sau sa mareasca pierderile.
Lipsa de transparenta ii ingrijoreaza insa pe membrii comisiei care supravegeaza bursele din SUA (SEC), care cere ca tranzactiile electronice sa fie realizate la cel mai bun pret disponibil si ca brokerii care realizeaza transferuri cu peste 5% din actiunile unei companii listate sa ofere acces public la platforma interna.
Tendinta se accelereaza
NYSE si Nasdaq preiau aproximativ 75% din volumele tranzactionate zilnic in SUA, care se ridica la aproape 5 miliarde de actiuni, insa dominatia se reduce. In octombrie, societatile de brokeraj au internalizat circa 16% din tranzactiile realizate cu actiuni listate la NYSE, fata de 13,2% in urma cu un an.
Tranzactionarea computerizata a fortat bursa din New York sa renunte la avantajul competitional pe care il avea cand toate ordinele de tranzactionare trebuiau sa treaca prin sala de tranzactionare din Manhattan.
Tendinta se manifesta si in Europa, unde sapte banci de investitii importante, Citigroup, Goldman, Deutsche Bank, Merrill, UBS, Morgan Stanley si Credit Suisse au anuntat ca vor forma o platforma de tranzactionare continentala, care va concura cu bursele traditionale precum Bursa din Londra si Euronext.
Brokerii vor o concurenta mai puternica pentru bursele mari
NYSE si Nasdaq se confrunta cu o noua amenintare din partea Wall Street. Majoritatea firmelor de brokeraj care apeleaza la internalizare pentru a creste profiturile au cheltuit, in ultimii doi ani, mai mult de 160 de milioane de dolari pentru achizitia de participatii in burse rivale. Bancile de investitii isi propun astfel sa mentina costurile de tranzactionare la un nivel cat mai redus.
Goldman Sachs, Bank of America, Bear Sterns si E*Trade Financial au investit 20 de milioane de dolari in Bursa din Chicago. UBS, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Citigroup, Credit Suisse si fondul Citadel Investments au ajuns sa detina aproape 90% din Bursa din Philadelphia.
De asemenea, Morgan Stanley si Credit Suisse au cumparat participatii la Bats Trading, o bursa electronica la care detine actiuni si Lehman. Batsa, care si-a inceput operatiunile in ianuarie, preia in prezent 3% din volumul tranzactiilor realizate cu titluri listate pe Nasdaq.
Nu in ultimul rand, Lehman, Merrill, Citigroup, Credit Suisse si Fidelity Investments au preluat 42% din Bursa din Boston.
NYSE si Nasdaq contraataca prin achizitii
Bursa din New York incearca sa-si consolideze pozitia prin extinderea pe piata noi. NYSE va prelua platforma de tranzactionare paneuropeana Euronext, formand astfel prima bursa transatlantica. Odata cu Euronext, NYSE va achizitiona si Euronext.Liffe, a doua piata futures ca marime din Europa. Valoarea tranzactiei se ridica la 13,9 miliarde de dolari.
Nasdaq incearca la randul sau sa se extinda in Europa, prin achizitia pachetului majoritar de actiuni al Bursei din Londra (LSE). Nasdaq a realizat o oferta de 3,7 miliarde de euro pentru pachetul de 71,3% din actiunile LSE pe care inca nu il detine.