Programul „Let’s Do It Romania!”, care se desfasoara pe 12 mai, a ajuns la cea de-a treia editie in Romania si este afiliat „Let’s Do it, World”. In primele doua editii au participat la curatenie peste 500.000 de voluntari (peste 200.000 in 2010 si peste 300.000 in 2011).
[b]Care este obiectivul proiectului?[/b]
In acest an, echipa Let’s Do It, Romania! (LDIR) si-a schimbat obiectivul din zona cantitativa in cea calitativa, fara a se mai pune accent pe atragerea unui numar cat mai mare de voluntari, ci pe munca pe care acestia o vor face.
„In primul rand, am ales cateva zone clare in fiecare judet pe care vrem sa le curatam si, ulterior, sa le monitorizam, pentru a ne asigura ca se pastreaza curatenia. In acest sens avem in plan un alt proiect, care va incepe dupa Ziua de Curatenie Nationala, care isi propune implicarea oamenilor in aceasta zona de pastrare a curateniei si de sesizari catre autoritati”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Anca Banita, communication manager al LDIR.
„In cel de-al doilea rand avem ca obiectiv [b]cresterea procentului de reciclare a deseurilor[/b] stranse pe 12 mai pana [b]la 30%[/b], dupa ce in 2011 a fost de 26%, iar in 2010 de 19%.
Let`s Do It, Romania! face curatenie numai in afara oraselor, in arealele naturale, locuri in care in general oamenii merg la picnic, dar nu numai. Orice zone din natura sunt vizate, pentru ca, spre deosebire de orase, in arealele naturale nu exista companii angajate pentru a asigura curatenia.
Printre judetele cu cei mai multi voluntari se numara Maramures, Gorj, Cluj, Iasi. „Sunt foarte multi factori care influenteaza numarul de voluntari prezenti la curatenie, de la resursele disponibile in judetul respectiv la echipa locala LDIR si implicarea ei in organizarea si promovarea actiunii”, a explicat Anca Banita.
[b]Ce companii dau o mana de ajutor[/b]
Companiile participa la aceasta campanie de curatenie atat prin donarea unor sume de bani, cat si prin oferirea de produse necesare desfasurarii proiectului, precum manusi, saci, masti, articole vestimentare, apa, cafea, etc, sau transport. De asemenea, angajatii acestor companii vor fi voluntari la Let’s Do It Romania.
„Anul acesta numarul de companii care s-au implicat a ramas constant. Pe langa participarea cu voluntari, companiile ne-au sprijinit si cu materiale pentru ziua de curatenie, realizarea materialelor pentru ziua de curatenie, transport voluntari”, a declarat Andrei Cosuleanu, financial and fundraising coordinator Let’s Do It Romania.
El a adaugat ca, in medie, la nivel national se implica aproximativ [b]350-400 companii[/b], in special prin participarea cu voluntari la ziua de curatenie.
„Toate fondurile atrase in proiect provin de la companii, exceptie fiind in 2011 cand am primit o sustinere si din partea Centrului de Cercetare si Consultanta in Domeniul Culturii, instritutie responsabila pentru implentarea proiectului Anul Voluntariatului in Europa”, a mentionat Cosuleanu.
Conform acestuia, in 2012 s-au incheiat parteneriate atat cu companii care au participat si in anii anteriori la ziua curateniei, cat si cu firme care se implica pentru prima data.
Spre exemplu, [b]Selgros Romania[/b] este o companie cu o implicare in proiect inca de la inceputul acestuia fiind unul dintre cei mai importanti sustinatori. Selgros va adopta Ziua de Curatenie Nationala in cele 15 judete in care este prezenta cu magazinele sale de tip cash & carry, adoptia presupunand sprijinul financiar, logistic si cu resurse umane al bunei derulari a actiunilor de ecologizare.
Judetele in care Selgros va sustine proiectul cu prioritate sunt Arad, Bacau, Bihor, Brasov, Braila, Bucuresti – Ilfov, Cluj, Constanta, Galati, Iasi, Mures, Prahova, Suceava si Timis, iar la actiune urmeaza sa participe ca voluntari peste 800 de angajati ai Selgros.
Un alt partener ce se va implica in proiect anul acesta este [b]Toyota Romania[/b]. Compania continua parteneriatul inceput in 2011.
Alte companii care se implica anul acesta sunt: P[b]hilips Romania, Ursus Breweries, EcoRom Ambalaje, Sanirom, Kimberly Clark, Cetelem Romania, Silplast Arad, Marquardt Sibiu, Continetal, Antibiotice Iasi, Farmec, Kaufland[/b].
„Un alt element de noutate al acestei editii este parteneriatul cu agentia [b]Infinit Solutions[/b] – care sprijina proiectul printr-o strategie de comunicare pe online si ofera suport pentru materialele de training”, a mai spus Andrei Cosuleanu.
De asemenea, [b]Billa Romania[/b] a anuntat ca s-a alaturat pentru al doilea an echipei Let’s Do It Romania. Astfel, angajatii companiei vor participa activ in campanie si vor iesi sambata, 12 mai, alaturi de ceilalti voluntari, pentru a curata zonele afectate.
Voluntarii Billa vor participa activ la strangerea deseurilor din zonele verzi ale tarii cuprinse in program, in orase precum Bucuresti, Galati, Timisoara, Cluj si Braila.
Si compania [b]Rosal[/b] a hotarat ca si in 2012 sa se alature initiativei Let’s Do It, Romania! Astfel, reprezentantii Rosal sustin judetele Bucuresti/Ilfov, Maramures si Prahova cu toate materialele de care voluntarii au nevoie pentru buna desfasurare a actiunii ce va avea loc sambata, 12 mai, incepand cu ora 9.00. Astfel, compania ofera peste 46.000 de saci si 23.000 de manusi.
Totodata, peste 300 de angajati ai [b]Metro Cash & Carry Romania[/b] vor participa, si in acest an, in programul Let’s do It, Romania! si vor ajuta la adunarea deseurilor din arealele naturale din intreaga tara.
[b]Nici vedetele nu se dau inlaturi de la curatenie[/b]
„In acest moment avem 22 de vedete care au devenit ambasadori ai campaniei, din diverse domenii: Lala Band, Helmuth Duckadam, Iulia Vantur, Zoli Toth, Irina Gologan, Cabral, Razvan Fodor, Alex Dima, Andi Moisescu, Amalia Enache, George Vintila, Serban Copot de la Animal X, Magor Csibi, Oltchim, Hahaha Production: Radio Killer, Alex Velea, Brighi, Don Baxter si Shaka Muv, Smiley si Randi”, a declarat Anca Banita.
De asemenea, campania din acest an beneficiaza si de [b]imn oficial, creat si interpretat de trupa Taxi[/b], cu titlul „Sa ne dam tara la curatat”. Imnul reprezinta un indemn catre toti locuitorii Romaniei de a se implica in cel mai mare proiect de voluntariat din tara.
[dbvideo=867]
Intalnirile cu voluntarii si liderii de echipa vor avea loc in fiecare localitate din judet in fata Primariei, a institutiei de invatamant sau a altor puncte de inregistrare sambata 12 mai la ora 8.00. Ulterior inregistrarii fiecarei echipe pe tabele si alocarea resurselor de saci si manusi necesare, fiecare grup va porni spre zona de curatenie din localitatea din care ei fac parte.
„Let’s do it, Romania!” se desfasoara anual in toate judetele din Romania, incepand din 2010. Campania face parte din proiectul international „Let’s do it, World!”, lansat in 2008 in Estonia, program care a implicat, pana in prezent, peste 3 milioane de voluntari din toata lumea. Romania se afla printre tarile cu cele mai bune rezultate, inregistrand 500.000 de voluntari in cadrul a doar doua actiuni.