Potrivit municipalitatii, lucrarile la reteaua de apa si canalizare sunt finalizate in proportie de 75%.
Intarzierile ar fi cauzate si de necesitatea obtinerii unui accept de la Ministerul Culturii, care sa certifice ca actiunea de reabilitare nu afecteaza siturile arheologice din zona. Recent, Primaria a primit acest accept pentru 7 strazi, la 3 dintre ele fiind deja finalizate lucrarile de apa si canal.
Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric este realizat de primarie in colaborare cu firma spaniola Sedesa Obras Y Servicios SA, beneficiara a unui contract in valoare de aproape 27 milioane euro.
Contractul a fost finantat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care a contribuit cu 7,3 milioane euro, Guvernul Olandei (1,8 milioane euro), Primaria Capitalei (9,1 milioane euro). In ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a votat alocarea unui buget suplimentar de 8,5 milioane euro.
Banii in plus sunt destinati pentru lucrari arheologice, reabilitarea arhitecturala si urbanistica a pietelor Sf. Anton si Sf. Dumitru, instalarea unor statui in zona, lucrari suplimentare pe strada Lipscani, reabilitari ale retelei de canalizare, extinderea retelelor de electricitate si telecomunicatii, precum si suplimentarea lucrarilor de reabilitare a suprafetelor finisate din piatra naturala.
Urmatoarea faza a proiectului presupune consolidarea cladirilor din Centrul Istoric, pana acum fiind definitivate aspectele juridice.
Astfel, in 2009, va putea incepe transferul proprietarilor si al chiriasilor in locuintele de necesitate, unde vor locui pana la finalizarea consolidarilor.