Pe 9 martie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, soldații creștini din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceștia au fost persecutați pentru credința lor de guvernatorul Agricola, fiind forțați să se închine idolilor. Pentru refuzul lor, au fost aruncați într-un lac înghețat, iar unul dintre ei, încercând să se salveze, a murit înainte de a ajunge la baia caldă oferită de păgâni, potrivit libertatea.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Când se fac mucenicii și ce semnifică aceștia. Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici
foto: mucenici muntenești
În urma rugăciunilor lor, s-a petrecut o minune: gheața s-a topit, iar 40 de cununi cerești au coborât asupra lor. Pentru că au supraviețuit înghețului, comandanții le-au zdrobit picioarele, iar martirii și-au găsit sfârșitul în chinuri. Trupurile lor au fost arse și aruncate în lac.
Biserica Ortodoxă îi recunoaște pe următorii:
Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.
În tradiția geto-dacică, numărul lor este de 44, corespunzând celor 44 de zile dintre 9 martie și 23 aprilie, sărbătoarea Sfântului Gheorghe. În folclorul moldovenesc, există legende care susțin acest număr, însă tradiția creștină afirmă că au fost 40.
„Ajută-ne Dumnezeule, Mântuitorul nostru, ușurează-ne sarcina și alina iuțimea văzduhului, că spre Tine nădăjduim, că să nu ne rușinăm și să cunoască toți că ne-am mântuit strigând către Tine”.
În ziua de 9 martie, oamenii pregătesc mucenici în formă de 8, simbolizând echilibrul. Aceștia sunt împărțiți rudelor, vecinilor și săracilor, ca semn de pomenire pentru cei decedați și pentru prosperitate.
Obiceiul provine din Antichitate, din sărbătorile bahice, și simbolizează puterea și sănătatea. Se spune că vinul băut în această zi se transformă în sânge proaspăt, dând putere de muncă pentru anul care urmează.
Te-ar mai putea interesa și: Rețetă delicioasă de mucenici moldovenești de la cofetărie: „Conțin aluat de cozonac, dar facem de două tipuri, dulce și de post. Și mai nou, avem cerințe de mucenici Dubai”