Averea proprietarului clubului de fotbal Chelsea, construita din petrol si bazata in prezent in afaceri cu otel, a crescut doar cu 5 procente in ultimul an, in mare parte din cauza finantarii generoase a regiunii Chukotka pe care o conduce si angajamentelor in proiecte sustinute de stat, relateaza presa internationala.
Dupa Abramovici s-au clasat o serie de magnati ai petrolului si metalelor, care au beneficiat de privatizarea rapida a imenselor resurse naturale ale tarii, in anii ’90. Pe locul doi al clasamentului Forbes se afla magnatul aluminiului Oleg Deripaskawith, cu 16,8 miliarde de dolari (12,36 mld. euro).
Pe locul 55 al clasamentului este Boris Berezovsky, cu 1,1 miliarde de dolari (800.000 euro), un om de afaceri influent la Kremlin in perioada presedintelui Boris Eltin dar care nu a fost agreat de Vladimir Putin si traieste acum in azil politic la Londra.
Berezovsky a spus ca si-a vandut toate bunurile din Rusia si isi tine in prezent banii in conturi bancare si in bunuri lichide, potrivit Forbes.
La egalitate cu Berezovsky, pe locul 58, se afla Mikhail Rakhimkulov, pentru prima data in clasament, proprietarul unic al bancii maghiare Altalanos Ertek Forgalmi, fost director al companiei care detine monopolul gazului, Gazprom.
Nume din afara sectorului resurselor naturale nu apar decat de cateva ori pe lista Forbes, ceea ce arata ca Rusia mai are un drum lung de parcus daca vrea sa realizeze visul lui Putin de a diversifica economia dincolo de industria de petrol si metale.
Ca si in anii anteriori, o singura femeie a ajuns in top 100: Yelena Baturina, sotia primarului Moscovei. Averea ei, bazata pe compania de constructii Inteko, ajunge in prezent la 3,1 miliarde de dolari (2,28 mld. euro), potrivit Forbes.
Publicatia a spus ca lista include persoane care si-au acumulat averile prin afaceri si nu sunt in slujba guvernului.