Inainte de debutul Cupei Mondiale, Nike, care nu este sponsor oficial al evenimentului, spre deosebire de Adidas, era mai popular in randul utilizatorilor de Internet, care cautau subiecte relationate de evenimentul sportiv, potrivit studiului, citat de Reuters.
Un sfert din „buzz-ul” online din primele doua saptamani de la debutul Cupei Mondiale s-a focusat in jurul Adidas, acesta fiind cel mai mare procent inregistrat de un brand in aceasta perioada.
Pentru Adidas aceasta pondere reprezinta o crestere de 14,4% fata de cea pe care o inregistra inainte de eveniment.
In aceeasi perioada, Nike a ajuns la o expunere de 19,4%, de la 30,2%, inainte de eveniment.
Studiul a luat in calcul subiectele legate de Cupa Mondiala de pe retelele sociale, bloguri, grupuri, sau site-uri cu imagine si filmari cum ar fi Flickr, YouTube, Facebook sau Twitter. In cadrul studiul au fost analizati 10 sponsori mari ai evenimentului, dar si 20 de companii rivale ale acestora, care insa nu sponsorizeaza Cupa Mondiala.
Inainte de debutul campionatului Mondial de Fotbal, companii ca Nike sau Calsberg au indepartat atentia de la companiile care sponsorizau cu milioane de dolari evenimentul, realizand campanii publicitare prin care isi asociau brandul cu Cupa Mondiala, chiar daca nu erau sponsori, practica denumita marketing de ambuscada.
Totusi, din momentul inceperii campionatului lucrurile au inceput sa se schimbe. Spre exemplu, pagina de fotbal a Adidas de pe Facebook are peste 1 milion de fani, iar reprezentantii companiei adauga continut nou de cateva ori pe zi, media de comentarii pe post fiind de circa 100.
Totusi, oficialii Nielsen atrag atentia si asupra faptului ca popularitea Adidas a crescut si ca urmare a discutiilor starnite de mingea “jabulani”, balonul oficial al Cupei Mondiale, care a fost criticat de multi jucatori pentru ca ar urma traiectorii ciudate.
Astfel, in saptamana care s-a incheiat pe 13 iunie aceasta minge a reprezentat 8% din mesajele in engleza de pe Internet, legate de Campionatul Mondial.