Cu toate ca a castigat suma de 120.000 de euro, din care probabil va ramane dupa impozitare cu aproximativ 100.800 de euro, el ne spune ca are nevoie doar de timp pentru a-si transforma hobby-ul in afacere.
„Pentru ceea ce fac eu nu e nevoie de sume foarte mari de bani. E nevoie de timp pentru studiu si exercitii, iar faptul ca am fost nevoit sa am si un job mi-a luat mult din acest timp”, a spus Cristian Gog. El a urmat cursurile Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, sectia Economia Comertului, Turismului si Serviciilor si a terminat un master in Administrarea afacerilor, la aceeasi universitate. A lucrat apoi in diferite locuri printre care si la o ferma de pasari in Grecia.
Cristian Gog afirma ca factorul esential pentru a dezvolta un business din spectacolele de mentalism este timpul. „[b]Nu am cheltuit foarte multi bani[/b], pentru ca investitiile mele nu au fost in aparatura, am bagat bani in special in materiale de studiu. Am preferat sa investesc in ceva din care sa invat anumite tehnici, teorie, bazele exercitiilor pe care ulterior sa pot sa le aplic cum vreau eu si unde vreau eu”, a explicat el pentru Dailybusiness.ro.
„[b]Nu imi place sa cumpar retetele cuiva[/b]. Sunt multi in acest domeniu care nu fac altceva decat sa construiasca, sa gandeasca thehnici . Fac iluzii pe care le vand apoi. Ei nu se folosesc de ele. Este un alt gen de afacere, dar si aici e o intreaga industrie”, spune Cristian Gog, care a tinut sa sublinieze ca el nu ar putea sa se rezume doar la a crea actele de magie, el adora sa le puna in scena.
Pana acum Cristian a creat doar mici trucuri sau anumite parti tehnice care fac parte din intregul unui mecanism, pe care nu le-a inregistrat pentru ca nu are intentia de a le comercializa.
„Acum banii pe care ii investesc in spectacolele de mentalism sunt in cea mai mare parte pentru materialele de baza. Si nu am nevoie de sume mari pentru ca de cele mai multe ori materialele pe care le folosesc eu se gasesc in magazinele de papetarie”, a mentionat Gog.
Cu toate acestea, dintre toate materialele de baza cel mai mult cheltuieste pe linguri. La un spectacol are nevoie uneori si de cate doua seturi, avand cel putin sapte spectacole pe luna, iar pretul unui set este circa 30 de lei, exceptand seturile pe care le strica atunci cand exerseaza acasa.
[b]Mentalismul, o afacere profitabila[/b]
Daca pana acum participa adesea doar la evenimente de caritate, de unde nu avea nimic de castigat din punct de vedere financiar acum spera la tot mai multe spectacole si la transformarea hobby-ului sau intr-o profesie. „Din spectacolele de mentalism se poate trai. Multi fac asta, mai ales afara, in strainatate,” spune el. Dar atunci cand este invitat sa participle la evenimente corporate [b]castiga de la 500 pana la 3.000 de euro[/b], in conditiile in care cheltuielile pe materiale nu depasesc 300 de lei.
Pretul pe care il cere pentru o reprezentatie difera in functie de cat de complex este spectacolul pe care trebuia sa il puna in scena, insa indiferent de acest lucru, raportul dintre cheltuieli si venit demonstreaza ca ceea ce face el ar putea fi o meserie profitabila.
Am aruncat si noi o privire pe tarifele de pe piata de profil, si intr-adevar un spectacol de mentalism costa in medie 1.500 de euro.
[b]Cea mai mare parte din bani se va duce spre acte de caritate[/b]
„Castigarea concursului [i]Romanii au talent[/i] a fost cu siguranta o rampa de lansare, eu nu m-am dus acolo pentru bani”, subliniaza Cristian Gog. Totusi suma pe care a castigat-o ii va permite sa renunte la jobul pe care il are acum si sa se concentreze pe munca imensa pe care o necesita spectacolele de mentalism.
Din banii pe care ii va primi planuieste sa isi achite creditul la banca, iar o parte substantiala sa o investeasca in acte si proiecte de caritate. „Am planuri mari pentru cea de a treia editie a proiectul meu de suflet, Campania Nepoti de Craciun de anul acesta si voi porni o noua campanie umanitara Zambetul copiilor. Acesta se va adresa copiilor aflati in centre de plasament sau celor cu nevoi special”, povesteste castigatorul pe blogul sau. Restul banilor ii va aloca pentru visul sau. Are in plan un proiect despre care ne poate spune doar ca este legat de publicul larg si de magie.
Cu toate ca transformarea pasiunii lui, mentalismul, intr-un business este principalul sau obiectiv pe viitor, il mentioneaza abia in coada listei cu planul cheltuirii celor 120.000 de euro tocmai pentru ca ceea ce face el nu necesita investitii banesti foarte mari, este nevoie in special de timp si multa munca.