In urma unui control efectuat luna trecuta, care a vizat 1006 saloane de frizerie, coafura, manichiura, pedichiura, cosmetica, piercing, tatuaje, micropigmentare, epilare, tratament si machiaj cosmetic din intreaga tara, inspectorii ANP au dat 467 de amenzi contraventionale in valoare de 1,32 milioane de lei si 533 de avertismente.
161 de saloane de infrumusetare au fost inchise temporar pana la remedierea deficientelor.
Cele mai multe abateri au vizat lipsa curateniei si dotarea si amenajarea cabinetelor de infrumusetare corporala, de la instrumentarul folosit, la materialele consumabile (manusi de unica folosinta, vopseluri expirate si instrumente ruginite si nesterilizate).
Spre exemplu, la saloanele de infrumusetare din judetele Constanta, Sibiu, Bucuresti, Satu Mare, Timis si Ialomita, inspectorii Protectiei Consumatorior au descoperit paviment murdar, chiuvete nespalate pline cu par, mobilier murdar, faianta nespalata, scaune pline de par, praf nesters, prosoape patate, pereti interiori nezugraviti sau cu igrasie, miros de mucegai, chiuveta pentru spalarea parului crapata si neigenizata, produse pentru curatenie si dezinfectie depozitate in grupul sanitar.
In cabinetele de piercing si tatuaj, inspectorii au descoperit, printre altele, vopsea de par, creme de corp, gel de fixare, crema oxidanta, solutie pentru par si lac de unghii expirate.
Printre abaterile constatate, inspectorii ANPC au mai notat lipsa contractelor de service postgarantie pentru interventii autorizate la aparatele din dotare, neeliberarea bonului fiscal pentru serviciul prestat, abatere constatata in majoritatea judetelor controlate, inexistenta listelor cu tarife, a informatiilor referitoare la serviciile prestate.
Abaterile constatate le puteti citi, pe larg, in materialul atasat acestei stiri.
Sfaturi pentru consumatori
ANPC a realizat si un mini-ghid ce cuprinde sfaturi pentru cei care apeleaza la saloanele de infrumusetare.
Inspectorii Protectiei Consumatorilor recomanda celor care apeleaza la serviciile unui salon de infrumusetare sa verifice intai daca lista tarifelor este completa, detaliata, cu precizarea tarifului si a tuturor operatiunilor ce caracterizeaza serviciul.
De asemenea, sa se asigure (in cazul unui piercing sau tatuaj) ca instrumentele sunt sterilizate, iar bijuteriile aplicate au declaratii de conformitate emise de producator sau buletine de analiza emise de laboratoarele acreditate.
Pentru produsele folosite, respectiv vopsea de par, nuantator, fixativ, lac de par, creme, oja etc., inspectorii ANPC recomanda solicitarea precizari termenelor de valabilitate.
In cazul in care suferiti de alergie la vreun produs cosmetic, solicitati date suplimentare privind produsele utilizate. Cereti personalului din unitatea respectiva sa va faca dovada sterilizarii instrumentarului utilizat.
In cazul in care consumatorii constatata ca in unele saloane de infrumusetare nu se respecta conditiile de igiena, ii rugam sa sesizeze Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor de pe raza teritoriala a operatorilor economici, precum si Directia de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii.