La Monkaff Roasting House, boabele de cafea vin verzi, proaspat culese, in saci mari, de panza, din tari indepartate: Indonezia, Etiopia, Nicaragua sau El Salvador.
In total, se vand 7 soiuri de cafea arabica, asezonate cu arome de caramel prajit si ciocolata, fructe sau alune. Daca esti indecis sau vrei sa gusti din ce ti-ai comandat pentru acasa, in timp ce cafeaua se prajeste si se rasneste, poti servi o ceasca gata preparata. Monkaff, pozitionata in zona Dorobanti din Capitala, este si „roasterie”, dar si cafenea.
Un alt loc in care mirosul de cafea te intampina de la 1 kilometru distanta, si-ti iese din nari dupa ore bune de la parasirea „faptei”, este magazinul Florian. Ca sa ajungi la el, faci o plimbare pana la Universitate, si printre stradute, vizavi de biserica Enei, incepi sa simti mirosul. Unii spun ca acolo gasesti cea mai buna cafea arabica din Bucuresti, iar numarul celor aliniati in fata casei care isi asteapta randul te convinge.
Doamnele care se ocupa de rasnirea si impachetarea „produsului” sunt impasibile: nu vor sa vorbeasca cu nimeni de la presa, si nici poze nu avem voie sa facem. Motivul? „Nu vrem sa aparem nicaieri, nu ne intereseaza”.
Dar Florian apartine de o alta lume, una in care sexagenari imbracati in hainele din tinerete nu se targuiesc pentru 100 de grame dintr-o cafea care se vinde cu aproape 300 lei kilogramul.
[gallery:80]
Cafea de soi gasiti si in magazine cu specific de ceai. Unul dintre ele este Demmers. Shopul, situat pe strada Academiei din Bucuresti, a obtinut venituri de peste 100.000 euro in 2009, majoritatea din vanzari de ceaiuri, cafeaua acoperind sub 10% din total.
Magazinul, lansat in urma cu un an si jumatate, cu o investie de 90.000 euro, este deocamdata pe profit zero.
Si la Wagner, boutique lansat de surorile Ana si Irina Wagner in urma cu 3 ani, tot ceaiul are intaietate. Dar ce-ti sare in ochi de cum pasesti in magazin sunt cestile si canile de cafea, facute „la mana”.
Cu picturi sau trase in foita de aur, cestile facute in laboratorul Wagner ies in colectii, in fiecare sezon, si se vand destul de piperat, cu preturi intre 185 lei si 240 lei pentru una pictata manual, si pana la 300 lei o ceascuta pentru espresso trasa in foita de aur.
Cafeaua din magazinul de pe bulevardul Carol se vinde in 6-7 sortimente aduse din Germania, iar pretul pe suta de grame se ridica la circa 20 lei.