- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Arta, noul paradis al investitorilor? Vezi avantajele si dezavantajele

25 Apr, 00:01 • cristian.lacraru
Piata de arta se configureaza din ce in ce mai mult ca un segment interesant pentru investitori, ca urmare a randamentelor, care pot ajunge si la 30-40% pe an. DailyBusiness.ro va prezinta plusurile si minusurile acestui tip de plasament.
Arta, noul paradis al investitorilor? Vezi avantajele si dezavantajele

In ultimii ani, pe piata au intrat investitorii, atrasi nu doar de calitatile estetice ale operelor de arta, cat si de potentialele castiguri rezultate din cresterea valorii de piata a lucrarilor, iar luna aceasta a fost lansat si primul fond de investitii din domeniu.

In prezent, raportul intre cele doua categorii de cumparatori de arta a ajuns unul echilibrat, numarul investitorilor fiind in continua crestere, potrivit oficialililor casei de licitatii Artmark. Acestia castiga practic teren in fata colectionarilor.

Plusuri ale investitiilor in arta

De ce este atat de interesanta arta pentru investitorii locali?
Eugen Voicu, presedintele Consiliului de Supraveghere Certinvest, companie care a lansat recent primul fond de investitii in arta din Romania, considera ca arta romaneasca este in prezent subevaluata.

Potrivit acestuia, investitorii sunt atrasi de arta intrucat aceasta ofera in prezent randamente mult mai atractive decat alte categorii de active precum obligatiunile sau actiunile.

Potrivit Indicelui Pietei Romanesti de Arta, lansat de casa de licitatii Artmark, lucrarile unui artist bine reprezentat tranzactional pot obtine un randament de 20-30% pe an si o crestere relativ constanta.

In 2010, randamentul mediu al pietei romanesti de arta a fost de 40%, in crestere fata de valoarea de 30,5% inregistrata in 2009.

Datele Artmark arata ca randamentul mediu anual al pietei romanesti de arta a fost de 36% in ultimii 16 ani, iar in perioada 2005-2010 piata a obtinut un randament mediu de 154%.

Astfel, operele de arta sunt activul care a performat cel mai bine in ultimii cinci ani.

Pentru comparatie, in aceeasi perioada, aurul a obtinut un randament de 128%, investitiile in imobiliare au obtinut un randament de 63%, indicele BET a avut un randament de 63% iar moneda euro de doar 19%.

De asemenea, fiind un activ tangibil, multi investitori se orienteaza catre arta pentru a se proteja de inflatie.

Sergiu Mihai Popescu, trader la WBS Holding, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca perspectiva inflationista asupra economiei globale poate reprezenta un avantaj major pentru investitiile in arta.

Potrivit acestuia, arta este un activ cu un potential de crestere mult mai mare in acest moment decat alte instrumente de protectie impotriva inflatiei, ca metalele si marfurile, care se afla in acest moment la preturi record.

Minusuri ale investitiilor in arta

Popescu avertizeaza, totusi, ca piata de arta este una dificil de evaluat si cu o lichiditate destul de scazuta, ceea ce poate face ca marcarea la piata (valoarea activelor data de piata la momentul respectiv) sa fie dificil de facut.

Riscul principal este sa se formeze un fel de bula speculativa, preturile sa explodeze, iar in momentul in care se va dori marcarea profitului sa nu existe suficienta lichiditate in piata pentru ca acest lucru sa fie posibil. De asemenea, momentul cand piata de arta poate fi considerata supraevaluata e foarte dificil de apreciat”, apreciaza acesta.

Popescu considera ca atragerea unui numar mare de investitori intr-o piata putin lichida, dominata de colectionari de arta neinteresati de evolutia preturilor pe termen scurt si mediu poate crea dezechilibre si o volatilitate ridicata.

Un alt minus este ca operele de arta nu pot fi acceptate ca garantii bancare.

Radu Boroianu, presedintele Asociatiei Comerciantilor de Opere de Arta din Romania, considera ca Banca Nationala ar trebui sa se implice pe aceasta piata prin reglementari care sa permita operelor de arta sa poata fi acceptate ca garantii pentru credite bancare.

Piata de arta locala va depasi 10 mil. euro in 2011

Potrivit casei de licitatii Artmark, piata de arta din Romania s-a ridicat la 8,3 milioane de euro in 2010, de peste doua ori mai mult decat valoarea de 3,7 milioane de euro inregistrata in 2009.

Pentru anul acesta, Artmark asteapta o crestere a pietei pana la 10-15 milioane de euro, alimentata de intrarea pe piata a unor noi case de licitatii in alte orase importante ale tarii precum si a unor fonduri de investitii.

Vanzarile prin licitatii publice ale Artmark au crescut in 2010 pana la 5,5 milioane de euro, fata de 1,76 de milioane de euro cu un an inainte.

Artmark detine si recordul pentru cel mai scump tablou vandut in Romania: 270.000 de euro pentru „Tarancuta odihnindu-se” de Nicolae Grigorescu, pret platit in urma cu cateva saptamani.

Casa de licitatii Goldart estimeaza piata din 2010 la un nivel de 10 milioane de euro, si asteapta o crestere de pana la 50% pentru 2011.

Goldart a inregistrat in 2010 vanzari de aproape 1,5 milioane de euro, si asteapta pentru 2011 o crestere a vanzarilor cu peste 25%, potrivit directorului general Luminita Ghildus.

In prezent, vanzarile de pictura reprezinta 95% din afacerile Goldart, iar cea mai valoroasa piesa vanduta a fost „Curte la Mangalia” de Nicolae Tonitza, adjudecata pentru 76.000 euro.

Luminita Ghildus spune ca, desi reprezinta un procent semnificativ din piata, vanzarile de antichitati si obiecte de arta decorativa ar putea inregistra, la randul lor, cresteri, datorita numeroaselor targuri de profil.

La nivel global, piata de arta si antichitati s-a ridicat anul trecut la 43 de miliarde de euro, in crestere cu 52% fata de 2009, potrivit datelor European Fine Art Foundation.

Piata din China s-a dublat in 2010, devenind a doua piata de arta din lume cu o pondere de 23%.

Liderul pietei globale de arta ramane Statele Unite, cu o pondere de 34%, iar Marea Britanie ocupa a treia pozitie a clasamentului, cu 22% din piata.

Cele mai scumpe cinci opere de arta din Romania

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...
Creștere alarmantă a consumului de energie electrică. Populația din România a folosit cu 32% mai multă electricitate în 2024 față de anul trecut
Creștere alarmantă a consumului de energie electrică. Populația din România a folosit cu 32% mai ...
Experți de top din Turcia, mai aproape de copiii și medicii din România
Experți de top din Turcia, mai aproape de copiii și medicii din România
Stația de autobuz de 43.000 de euro din România. Locul de lux unde poți aștepta mjloacele de transport
Stația de autobuz de 43.000 de euro din România. Locul de lux unde poți aștepta mjloacele de transport
Cine este Mihnea Olariu, stră-strănepotul poetului Mihai Eminescu. Deține o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Cine este Mihnea Olariu, stră-strănepotul poetului Mihai Eminescu. Deține o afacere de familie, cu ...