Daca la sfarsitul anului 2009, casele de licitatii din Romania inregistrau vanzari in valoare totala de 3,698 milioane de euro, in iulie 2010, cifra vanzarilor era deja de circa 3,033 milioane de euro.
„Evolutia este fireasca. De teama inflatiei, influentati intai de criza, apoi de mecanismele de combatere a acesteia, din ce in ce mai multi investitori isi transfera activele financiare din zona monetara ori obligatara (depozite, titluri de stat) in cea a valorilor intrinseci (aur, diamante, arta de patrimoniu)”, a explicat Manuela Plapcianu, CEO Artmark.
Cifrele vanzarilor inregistrate de casele de licitatii demonstreaza, de altfel, ca piata de arta este in crestere. Casa Artmark, de exemplu, a inregistrat, in 2009, vanzari in valoare de aproximativ 1,8 milioane de euro. In iulie, anul acesta, casa avea deja vanzari de aproape 2 milioane de euro.
In Romania, clientii pietei de arta se impart in colectionari si investitori. Indiferent de categoria din care fac parte, acestia tranzactioneaza sume din ce in ce mai mari.
„La Artmark, sunt clienti care investesc constant sute de mii de euro pe an in acelasi artist sau clienti care investesc diversificat, intr-o varietatea de opere ale artistilor romani, de regula artisti de patrimoniu, clasici ori impresionisti”, a spus Valeriu Sangeorzan, director de comunicare Artmark.
Printre cele mai scumpe lucrari vandute in Romania se tabloul „Aise”, semnat Camil Ressu, vandut pentru suma de 160.000 de euro, in vara anului 2009. Locul doi in top il ocupa pictura „Garoafe” a lui Stefan Luchian, vanduta pentru 140.000 de euro in vara lui 2010.
O licitatie publica va avea loc pe 30 septembrie, la Opera Nationala, gazduita de catre casa Artmak, aducand opere in valoare de aproximativ 1 milion de euro.