Potrivit unui comunicat de presa al casei de licitatii, evenimentul, intitulat „12+1 Capodopere Impresioniste din Colectii Particulare si a Licitatiei anuale de Sculptura Romaneasca si Europeana” reprezinta o premiera pentru piata de arta din Romania.
Printre capodoperele prezente in Licitatia 12+1, create de primele nume ale picturii romanesti: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrascu, Ion Theodorescu-Sion, Lucian Grigorescu, Samuel M?tzner si altii, patru sunt importante nu numai pentru valoarea lor artistica deosebita, ci si prin dimensiuni si istoria lor interesanta: „Legenda antica”; (130×256 cm), „Gradina japoneza”; (180 x 86 cm) si doua panouri decorative cu flori (180 x 44 cm) realizate de Samuel Mutzner. Picturile fac parte dintr-un ansamblu decorativ ce infrumuseta interiorul unei locuinte bucurestene interbelice, finalizate in 1929.
Operele au fost executate pe panza speciala pentru a fi montate pe peretii interiori ai unei incaperi spatioase, printr-un procedeu ce se numeste „maruflare”. Dintre acestea, „Legenda antica” reprezenta cel mai spectaculos element al intregului ansamblu, tabloul fiind si cea mai mare lucrare, din punct de vedere al dimensiunilor, semnata de Mutzner.
O vedeta incontestabila a licitatiei este opera „Panselute”, semnata Nicolae Grigorescu, intr-o realizare de exceptie, prezentata in numeroase expozitii de-a lungul timpului, a carei valoare este estimata intre 75.000 si 100.000 de euro.
O parte dintre lucrarile prezente la licitatia de pe 18 noiembrie provin din Colectia Vasile Stoica, unanim recunoscuta de catre specialisti drept una dintre cele mai importante colectii particulare din Romania, atat prin marimea ei cat si prin valoarea pieselor care o compun.
Seria picturilor va fi completata de o colectie impresionanta de sculpturi care vor fi scoase la vanzare in cadrul Licitatiei anuale de Sculptura Romaneasca si Europeana. Cel mai important eveniment dedicat sculpturii din piata romaneasca de arta ofera o selectie de 70 de opere apartinand unora dintre cei mai apreciati sculptori romani ai tuturor perioadelor, precum si piese exceptionale de arta europeana, care aduc in atentia iubitorilor de arta valoarea si prestigiul acestei arte in spatiul romanesc.
Licitatia de pe 18 noiembrie, compusa din doua evenimente semnificative pentru colectionarii si investitorii romani, va avea loc la Palatul Ghika si va fi completata de un al treilea eveniment surpriza pregatit de Casa Artmark.
Pana atunci, iubitorii de arta vor putea admira operele inscrise la licitatie in cadrul expozitiei publice pregatite de organizatori la Palatul Ghika, incepand de sambata, 13 noiembrie pana miercuri, 17 noiembrie.
Artmark este o casa de licitatii de arta infiintata in iulie 2008.
In luna mai a anului 2010, s-a lansat Indexul Artmark, primul instrument de pe piata de arta din Romania care masoara randamentele anuale ale celor mai tranzactionati artisti romani, in ultimii 15 ani.
Artmark a realizat in primul semestru al acestui an o cifra de afaceri din licitatii dubla fata de cea a anului trecut (1,92 milioane euro semestrul I/2010 fata de 1,76 milioane euro in cuprinsul anului 2009), intr-o piata romaneasca a vanzarilor de arta prin licitatie aproximativ dubla fata de cea a anului trecut (3,69 milioane euro/2009 vs. 3,03 milioane euro semestrul I/2010).