Anul viitor, in conditiile cresterii concurentei din partea vinurilor importate din UE (in urma eliminarii taxelor vamale care ajungeau pana la 60%), obiectivul Cotnari este sa isi mentina nivelul vanzarilor atins in 2006, a spus Anghel pentru DailyBusiness.
Compania va vinde peste un milion de sticle de vin in perioada sarbatorilor de iarna, cu aproximativ 30% mai mult fata media inregistrata in alte luni ale anului, estimeaza reprezentantii companiei.
Perioada in care se cumpara cel mai mult vin este in zilele dinaintea Craciunului, dar cresteri mari ale vanzarilor sunt si in perioada revelionului cand multe restaurante se aprovizioneaza pentru mesele festive.
Astfel din numarul total de sticle ce urmeaza sa fie vandute de sarbatori de catre Cotnari, circa 20% vor fi achizitionate de lanturi de restaurante.
Oficialul Cotnari spune ca cel mai bine in Romania se vand vinurile dulci precum Grasa si Tamaioasa Romaneasca, dar exista cresteri si pentru vanzarile de vinuri seci si demiseci precum Chateau Cotnari sau Blanc Cotnari.
Odata cu patrunderea in forta a vinurilor de import pe piata romaneasca, asteptata pentru anul viitor dupa reducerea taxelor vamale, consumatorii romani vor fi tentati sa incerce mai multe soiuri de vin.
„Totusi, avand in vedere ca majoritatea acestor vinuri de import vor fi seci, fie foarte ieftine, fie foarte scumpe, publicul nostru tinta, amator al produselor de talie medie, nu va fi multa vreme atras de oferta diversa de pe piata”, considera Anghel.
Cotnari SA produce patru soiuri de vinuri, respectiv Grasa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Alba si Francusa de Cotnari.
In 2006, Cotnari a lansat o noua gama de produse, selectie de vinuri albe, Chateau Cotnari, Blanc Cotnari, Grasa 2000 si busuioaca de Moldova.
Vinul este valorificat atat pe piata interna, cat si pe cea externa in tari ca Japonia, Grecia, Statele Unite ale Americii. In 2006 Cotnari a intrat si pe piata din Rusia iar pentru anul viitor planuieste sa se extinda si pe piata chineza.
Anul acesta, cantitatea de vin exportat a reprezentat circa 15% din totalul productiei, conform lui Anghel.
In aceasta vara, Cotnari a realizat o investitie de 4 milioane de euro pentru retehnologizarea capacitatilor de productie iar pentru 2007 planuieste o investitie de cel putin 500.000 de euro pentru replantarea a 200 de hectare.