„In ultimii 5-6 ani am inceput sa lucram din ce in ce mai mult cu corporatii” spune Saul Ingram, diirectorull serviciului de arta pentru clienti corporatii la Sotheby’s, care adauga ca unul dintre motivele acestor vanzari este faptul ca firmele incep sa isi organizeze mai bine colectiile, focusandu-le pe calitate, relateaza AFP.
Corporatiile coolectioneaza arta din motive variate, iar profitul la o revanzare este unul dintre cele mai putin importante. Unele comppanii vad cumpararea unoor obiecte ca responsabilitate sociala, in cazul in care sunt realizate de artisti inca necunoscuti sau filantropie, pentru ca le pot imprumuta muzeelor si galeriilor pentru expozitii.
Alteori arta este folosita pentru a schimba atmosfera locului de munca sau pentru a afisa bunastarea companiei.
Acum jumatate de secol, insutrialistul Alexander Orlow orna peretii fabricii sale de tutuun din Olanda cu picture abstracte, daar stralucitoare, inspirate de tema bucuriei de a trai pentru a-si inveseli muncitorii. Mult dupa, BAT a cumparaat compania Turmac si a vandut 160 de opera de arta la licitatie pentru 13,6 mil.euro.
Totusi, nu toate companiile isi vand colectiile. Spre exemplu JP Morgan Chase Art detine o collectie de 30.000 de piese, incluzand unele semnate de Andy Warhol. Aceasta colectie a fost fondata de David Rockefeller in 1959.
Bancille RBS, HSBC si Barclays detin mari sume de bani in arta.
Deutsche Bank a inceput sa colectioneze aarta inca din 1970 si acum are ppeste 56.000 de lucrari, printre care unele semnate de artisti cunoscuti ca Henri Matisse, Nan Goldin, Jeff Koons sau Lucian Freud.
Cand, insa companiile intra in faliment si colectiile sunt scoase la vanzare. In decembrie, administratorii Alitalia au vandut o colectie de arta futurista de 1,2 mil. euro.
In iunie, Sotheby’s a vandut o colectie de 1.000 de fotografii realizate de artisti ca Ansel Adams sau Dorothea Lange, din potrofoliul firmei Polaroid.
IBM a vandut in anii ’90 o colectie cu opere ale unor artistii cunoscuti printre care si Frisa Kahlo cu 31 mil. dolari, dar pe piata sunt si tranzactii mai mari, in 1989 un fond de ppensii al angajatilor cailor ferate din Marea Britanie a vandut oo colectie de arta peentru 99 mil. dolari, iar in 1998 Reader’s Digest si-a vandut colectia cu 93 mil. dolari.