Copenhaga este „cel mai verde” oras din Europa, urmat de Stockholm, Oslo, Viena, si Amsterdam.
Studiul evalueaza cele 30 de orase dupa criterii precum emisii de bioxid de carbon, consum de apa si de energie pe cap de locuitor, rata de reciclare si de folosire a transportului in comun, standarde de eficienta pentru cladiri, sprijinirea masurilor de protectie a mediului.
Orasele scandinave realizeaza in general scoruri foarte ridicate. Gradul de constientizare a protectiei mediului in aceste orase a fost foarte ridicat ani la randul, fapt ce se reflecta si in obiectivele de mediu ale acestor orase.
Copenhaga, de exemplu, intentioneaza sa ajunga un oras fara emisii de carbon pana in anul 2025. In tarile scandinave, produsul intern brut pe cap de locuitor este peste medie, iar aceste tari bogate au investit considerabil in protectia climatica, se arata in studiu.
Pana in prezent, tarile est-europene se claseaza mai jos. Acest fapt se datoreaza valorii mult mai scazute a PIB si a contextului istoric, incluzand aici si atentia scazuta oferita protectiei climatice in deceniile trecute.
In particular, consumul ridicat de energie in cladiri si infrastructura depasita reflecta acest aspect. In domeniul transportului public, totusi, orasele est-europene inregistreaza adesea scoruri peste medie: Kiev, oras care ocupa locul 30 in clasamentul general, are cel mai ridicat procent estimat de persoane care folosesc transportul public pentru a face naveta.
Indexul Verde al Oraselor din Europa este al treilea studiu efectuat de Siemens pana in prezent in seria cercetarilor in domeniul dezvoltarii durabile, dupa rapoarte despre sustenabilitatea oraselor Londra si Munchen.
In anul fiscal 2009, Siemens a raportat venituri de aproximativ 23 miliarde de euro datorita produselor si serviciilor care fac parte din acest portofoliu de mediu. Aceasta suma reprezinta aproximativ 30% din totalul veniturilor anuale.