In Europa, mai ieftine decat Bucurestiul sunt doar Kiev – 71, Minsk- 72 (Belarus) si Chisinau – 73, potrivit studiului ECA, citat de Mediafax.
Studiul ia in calcul un cos de bunuri de consum si servicii utilizate in mod comun de expati pentru a compara nivelul preturilor in 400 de orase si locatii din intrega lume, se arata intr-un comunicat al ECA.
Orasul norvegian Oslo a devenit cel mai scump oras din Europa pentru expati, dupa ce a devansat Copenhaga, ocupanta primei pozitii in 2009.
Oslo este urmat de Stavanger (Norvegia), Copenhaga (Danemarca), Geneva, Zurich, Berna si Basel (toate din Elvetia). Pe ultimele trei pozitii din top zece s-au plasat Helsinki (Finlanda), Moscova si Paris.
„Companiile care trimit expati sa lucreze in alte state analizeaza costul vietii la calcularea pachetului salarial pentru a asigura stabilitatea puterii de cumparare a acestora. Schimbarea in costul vietii din orase ca Oslo, Stockholm sau Moscova evidentiaza nevoia companiilor de a se adapta in functie de cursul de schimb si preturi pentru a administra mai bine pachetele salariale pentru expati”, a afirmat Fr?d?ric Franchi, analist la ECA.
Din europa Centrala si de Est, viena este cel mai scump oras, locul 12, urmata de Atena – 24, Sankt Petersburg 28, Istanbul 29, Ankara – 36, Zagreb – 41 (Croatia), Ljubljana – 43 (Slovenia), Tbilisi – 44 (Georgia), Tallinn – 45 (Estonia), Riga – 49 (Letonia), Sofia – 50, Bratislava – 53, Praga – 54, Varsovia – 59, Budapesta -61, Vilnius – 66 (Lituania), Sarajevo – 67 (Bosnia Hertegovina), Belgrad – 68 si Skopje – 69 (Macedonia).
In Europa, mai ieftine decat Bucurestiul sunt doar Kiev – 71, Minsk- 72 (Belarus) si Chisinau – 73, potrivit studiului ECA.
La nivel mondial, prima pozitie in clasamentul celor mai scumpe orase pentru expati este detinuta de Tokio, urmat de Oslo, Luanda (Angola), Nagoya si Yokohama (ambele din Japonia), Stavanger si Kobe (Japonia). Top zece este completat de Copenhaga, Geneva si Zurich.