- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Business de vita nobila: vinurile de lux

03 Nov, 13:19 • Redactia DailyBusiness
O sala spatioasa, dar nu foarte mare, cu un aer de intimitate si eleganta deopotriva, in care se afla doar cativa initiati, uniti de o pasiune comuna: bautura nobila a vitei de vie. Se naste in Romania o cultura a vinului?
Business de vita nobila: vinurile de lux

O astfel de fantezie devine realitate doar pentru cei care vor sa rezume insasi ideea de delectare in trei cuvinte: degustare de vinuri.

Organizata de un magazin de bauturi fine sau de o firma de consultanta in materie de bauturi, un astfel de eveniment poate costa intre 500 si cateva mii de euro, in functie de meniu, explica pentru DailyBusiness Ioan Pirici, proprietar al firmei de consultanta si livrare de vinuri Casa Merlot.

[quote=Ioan Pirici, Casa Merlot]Vinul trebuie lasat la maturat intr-un butoi o anumita perioada de timp – 2,3 ani de exemplu – dupa care fie se varsa in alt butoi din alt soi de lemn pentru a-i fi asimilata aroma, fie se toarna in sticle[/quote]

Pirici este si somelier, adica specialist in vinuri capabil sa recomande vinul cel mai bun in functie de moment si meniu, dar si de profilul persoanelor care se afla la masa.

Este o meserie putin cunoscuta pe piata autohtona, numarand, dupa afirmatiile proprietarului Casei Merlot, nu mai mult de 10 practicanti in Romania. Somelierul, atunci cand lucreaza intr-un restaurant, recomanda cele mai potrivite bauturi pentru un anume tip de platou, propunand astfel combinatii diverse de bauturi cu feluri de mancare. In general, doar vinurile sunt potrivite pentru timpul mesei, alte genuri de bauturi, cum ar fi whisky, lichior, coniac sau vinars fiind mai potrivite la aperitiv sau desert.

Un astfel de specialist in bauturi si gastronomie recomanda de cele mai multe ori firmei de consultanta sau restaurantului in care lucreaza preturile ce ar trebui practicate pentru fiecare tip de vin tinand cont si de de varsta vinului, de soi, de proprietatile bauturii, dar si de personalitatea consumatorului.

Somelierul stie sa clasifice vinurile in functie de proprietati servindu-le astfel la momentul potrivit si persoanelor potrivite, spune Pirici, care la 23 de ani are deja 5 ani de experienta in acest domeniu. Iar in cazul unei degustari organizate de vinuri, somelierul propune si, dupa acceptul clientului, realizeaza meniul. Venitul unui astfel de specialist este de obicei de cateva mii de euro pe luna.

De altfel, piata vinurilor vandute in Romania este in crestere. In acest an este estimata la o valoare situata intre 350 de milioane si 500 de milioane de euro, apreciaza Paduraru. Anul trecut piata s-a ridicat la circa 350 milioane de euro. Cei mai importanti producatori de pe piata locala sunt Vincon Vrancea, Murfatlar, Jidvei, Cotnari si Halewood Romania, acesta din urma fiind si cel mai mare exportator de pe piata romaneasca.

Cine sunt cunoscatorii?

Clientii fideli ai magazinelor de bauturi fine sunt in general directori de firme, cu venituri substantiale si gusturi rafinate, dar si manageri din companii mari, spune proprietarul Casei Merlot, Ioan Pirici. Serviciile firmei sunt incercate de aproximativ 30 de clienti pe luna.

De astfel de clienti importanti se bucura si magazinul Vinexpert. Catalin Paduraru, actionar al magazinului si degustator specializat, spune ca printre clientii mari ai magazinului se afla „banci, societati de audit, firme multinationale, cabinete de avocatura”, in total „cateva sute de nume”.

„Numarul total al clientilor a crescut si datorita lansarii unui serviciu de comenzi online, evinoteca.ro, dar si prin noile „vitrine” de vanzare: magazinul din MacroMall Brasov si prin wine bar-ul si magazinul Experience din Pasajul Vilacrosse din Bucuresti”, povesteste Paduraru. Magazinul ofera si servicii de consultanta in alegerea vinurilor.

Printre comenzile care se pot face la Vinexpert se afla si accesorii pentru vinuri: de la tirbusoane, carafe, pana la termometre de vin, accesoriile de acest fel se intalnesc rareori in gospodarii sau chiar si in ofertele din HoReCa (hoteluri, restaurante, servicii de catering). „Cu accesoriile pentru vinuri operam pe o piata aproape virgina”, precizeaza Paduraru.

Vinul rosu face legea

Ce vinuri sunt apreciate in Romania? Ioan Pirici apreciaza ca cel mai bine se vand vinurile romanesti, rosii seci, mai ales soiurile Merlot si Feteasca Neagra. Pirici este de parere ca vinurile romanesti nu sunt cu nimic inferioare calitativ celor straine, dar au dezavantajul ca nu sunt suficient promovate in alte tari.

Explicatia, dupa parerea lui, sta in faptul ca tarile mari producatoare de vin, cum ar fi Franta sau Italia de exemplu, descurajeaza vanzarile de vinuri straine. Astfel, daca un produs autohton se vinde cu un anumit pret, unul romanesc, de exemplu se poate vinde de doua sau de trei ori mai scump, afirma Pirici.

El insusi se declara multumit de vinurile produse la noi in tara, printre preferatele lui aflandu-se noile cupaje (bauturi obtinute prin amestecul mai multor soiuri de vin – n.red.) din Merlot, Feteasca Neagra si Cabernet de la Dealu Mare. „Astazi, in Franta de exemplu, majoritatea vinurilor sunt cupaje, nu mai exista decat foarte putine soiuri pure”, spune Pirici.

Anul acesta au au aparut vinuri noi pe piata autohtona. Foarte bune au fost vinurile din sud, Cramposie Feteasca Neagra de exemplu, obtinut din recolta din 2002-2003, sau cupajele mai sus amintite de la Dealu Mare, povesteste somelierul de la Casa Merlot.

Care este secretul unui vin bun?

Aproximativ 90% din vinurile produse in toata lumea se consuma tinere, in cativa ani de la fabricatie, conform specialistilor citati de publicatia de specialitate Wines.com. Ioan Pirici confirma, adaugand ca vechimea unui vin alb nu depaseste 10 ani, iar cea a unui vin rosu, 25 de ani. Pentru ca un vin sa poata fi pastrat bun in timp, sunt necesare anumite conditii, continua somelierul.

„Vinul trebuie lasat la maturat intr-un butoi o anumita perioada de timp – 2,3 ani de exemplu – dupa care fie se varsa in alt butoi din alt soi de lemn pentru a-i fi asimilata aroma, fie se toarna in sticle, urmand ca acestea sa fie pastrate la temperature si umiditate optima”. Nivelul de umiditate trebuie sa se afle in general in jurul a 11%. Un aer prea uscat ar putea determina dopul sa plesneasca, pe cand un grad de umiditate bun umfla dopul, pastrand astfel in siguranta bautura.

Este un fapt cunoscut printre specialisti ca vinurile care pot fi pastrate cel mai bine pentru o lunga perioada de timp sunt produse din soiurile de struguri Cabernet Sauvignon, Syrah, sau Nebbiolo. Din aceste tipuri de struguri se produc vinurile Bordeaux rosu, respectiv, Hermitage, si Barolo.

[quote=Catalin Paduraru, Vinexpert]Cu accesoriile pentru vinuri, de la tirbusoane, carafe si pana la termometre de vin, operam pe o piata aproape virgina[/quote]

Un element care contribuie la „imbatranirea frumoasa” si indelungata a vinului este taninul, derivat din coaja strugurelui. Bauturile care au in compozitie o cantitate mai mare de tanin sunt foarte seci cand sunt tinere si, astfel, greu de baut, insa cu timpul, vinul se indulceste iar taninul se inmoaie, impregnand gustul cu o aroma deosebita si eleganta.

Vechimea face pretul

Cel mai vechi vin vandut pana acum de Casa Merlot a fost un Chatteau La Tour din 1942 din Franta, rosu si sec. Pirici spune ca pretul s-a situat in jurul unei valori de „mii de euro”.

Catalin Paduraru povesteste si el despre cel mai vechi vin vandut pana acum de magazinul Vinexpert. „Este vorba despre o bautura din anul 1926, care s-a vandut cu 1.000 de euro”, spune el.

Oricat de bine ar fi pastrat un vin vechi de catre producator sau retailer, si cumparatorul va trebui sa stie sa il pastreze in conditii corespunzatoare in cazul in care nu vrea sa il consume imediat dupa ce il achizitioneaza. Conform sfatului specialistilor de la Wines.com, un vin ar trebui pastrat la o temperatura aflata in jurul valorilor de 10-12 grade Celsius, intr-un loc intunecat si relativ umed.

Chiar si un vin desfacut poate fi pastrat pentru cateva zile. Specialistii ne invata cum: secretul este sa se fereasca bautura de oxigen, pentru a nu se oxida. Cel mai potrivit este sa se toarne vinul intr-un recipient mic si sa se intoarca cu capul in jos astfel incat o parte din vin sa se verse, urmand ca apoi sa se astupe imediat. Astfel ramane foarte putin aer in recipient. Urmeaza ca vinul sa fie pastrat in frigider pana in ziua in care va fi consumat. Este recomandat sa nu se lase sa treaca mai mult de 5-7 de zile pana cand este consumat vinul.

De pacatul ignorantei in materie de conservare a bauturilor bahice se fac vinovati multi comercianti romani. „Multe vinuri bune sunt vandute in supermarket-uri sau benzinarii”, spune Ioan Pirici, acesta considerand ca in aceste locuri vinurile nu sunt pastrate in conditii bune: gradul de umezeala nu e suficient de mare, vinurile sunt expuse mult timp pe raft, toate acestea determinand alterarea rapida a unor bauturi care ar putea dura mult mai mult. In plus, continua Pirici, „la produsele bune vandute in supermarket-uri nu ajung adevaratii cunoscatori si iubitori de vin”. In schimb, Catalin Paduraru este de parere ca multe vinuri bune din strainatate sunt achizitionate mai ales datorita preturilor mici practicate in supermarket-uri.

Astfel, Romania este inca, inclusiv in ceea ce priveste sofisticata piata a vinurilor, o piata in formare. Daca vreti sa intrati in clubul select al cunoscatorilor, e bine sa retineti ca drumul pana la atmosfera de vis a unei degustari organizate de specialisti poate incepe cu un vin rar, descoperit pe un raft prafuit de benzinarie.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Proiecte de investiții în 119 spitale din ţară, s-au alocat 33 de miliarde de lei
Proiecte de investiții în 119 spitale din ţară, s-au alocat 33 de miliarde de lei
Top 10 Forbes miliardarii României. Frații Pavăl (Dedeman) sunt lideri pentru al treilea an la rând
Top 10 Forbes miliardarii României. Frații Pavăl (Dedeman) sunt lideri pentru al treilea an la rând
Fără vize în SUA pentru români, începând din 2025! România s-a calificat în Programul Visa Waiver
Fără vize în SUA pentru români, începând din 2025! România s-a calificat în Programul Visa Waiver
Veste bună pentru mame din 2025! Indemnizaţie mai mare de 5.000 de lei la naşterea copilului
Veste bună pentru mame din 2025! Indemnizaţie mai mare de 5.000 de lei la naşterea copilului
Top 3 cele mai scumpe statui din Bucureşti care vor fi puse în valoare de luminiţele de Crăciun
Top 3 cele mai scumpe statui din Bucureşti care vor fi puse în valoare de luminiţele de Crăciun
Salariul minim crește la 4.050 lei pe lună! Măsura adoptată de Guvern intră în vigoare
Salariul minim crește la 4.050 lei pe lună! Măsura adoptată de Guvern intră în vigoare
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi anulat! Două cereri depuse la CCR pun sub semnul întrebării validitatea votului
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi anulat! Două cereri depuse la CCR pun sub semnul ...
Liberalizarea energiei: un dezastru iminent pentru consumatori? Avertismentul dur al Asociației Energia Inteligentă
Liberalizarea energiei: un dezastru iminent pentru consumatori? Avertismentul dur al Asociației Energia ...
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Grevă la Metrorex, după eșecul negocierilor dintre sindicat și conducere!
Grevă la Metrorex, după eșecul negocierilor dintre sindicat și conducere!
Bruxelles se teme. Călin Georgescu ar putea provoca un haos politic în România după victoria sa
Bruxelles se teme. Călin Georgescu ar putea provoca un haos politic în România după victoria sa
Alertă meteo. Vremea se răcește brusc! Ploi în toată țara, temperaturi scăzute și ninsori în zonele montane!
Alertă meteo. Vremea se răcește brusc! Ploi în toată țara, temperaturi scăzute și ninsori în ...
Influencerul care a dat cărțile pe față despre campania de pe Tik Tok a lui Călin Georgescu. A recunoscut că a fost plătit: „Am fost un prost. M-au folosit”
Influencerul care a dat cărțile pe față despre campania de pe Tik Tok a lui Călin Georgescu. A recunoscut ...
CCR declară o ilegalitate legată de PFA și SRL! Se cere eliminarea imediată a legii!
CCR declară o ilegalitate legată de PFA și SRL! Se cere eliminarea imediată a legii!
România ar putea renunța la cărțile de identitate din 2025 dacă intră în Spațiul Schengen!
România ar putea renunța la cărțile de identitate din 2025 dacă intră în Spațiul Schengen!
Lovitură mare pentru muncitori: Unul din 4 angajați ai liderului de piață va fi concediat, în ciuda poziției dominante
Lovitură mare pentru muncitori: Unul din 4 angajați ai liderului de piață va fi concediat, în ciuda ...
Pactul ascuns al lui Călin Georgescu. Strategia-surpriză prin care vrea să cucerească Președinția cu sprijinul unui partid controversat!
Pactul ascuns al lui Călin Georgescu. Strategia-surpriză prin care vrea să cucerească Președinția ...
Autostrăzi: Începe construcția tronsonului strategic conectat la aeroport!
Autostrăzi: Începe construcția tronsonului strategic conectat la aeroport!