Unul din principalele motive ale cresterii a fost interesul crescut al colectionarilor de Picasso si Cezanne, care au licitat valori mari in aceasta perioada, conform Bloomberg.
O vanzare de arta impresionista si moderna de luna trecuta a strans 238 milioane de dolari (180,3 milioane euro), mai mult cu aproape 84 de procente decat o licitatia asemanatoare a casei din 2005. „Starul” licitatiei a fost un tablou de Paul Cezanne, care s-a vandut cu 37 mil. dolari.
Sotheby’s si rivalul sau mai puternic Christie’s International au beneficiat in ultima perioada de interesul colectionarilor miliardari cum sunt de exemplu americanul Eli Broad sau Joshef Lau din Hong Kong, dar si de cresterea preturilor de vanzare, care in ultimii 10 ani s-au triplat. In plus, au reusit sa atraga noi vanzatori pe piata prin garantarea preturilor minime si a altor beneficii.
William Ruprecht, CEO al Sotheby’s, a declarat ca se axeaza pe profit si nu pe volumul vanzarilor, asemanand, pe de o parte, compania sa cu Porsche, si pe de alta parte pe Christie’s cu Volkswagen. Sotheby’s a vandut anul acesta 72.000 loturi de obiecte, fata de 77.000 anul trecut.
O alta strategie de a atrage vanzatorii este impartirea cu acestia a unora dintre comisioane, principala sursa de venit a unei case de licitatii.
Comisionul mediu al Sotheby’s a fost in primele trei trimestre ale anului de 17,1%, coborand de la 19 % anul trecut.
Sotheby’s pregateste o vanzare de arta contemporana ruseasca in februarie anul viitor. Ultima licitatie de arta rusa contemporana a vut loc in 1998 si a strans 3,6 milioane de dolari (2,7 milioane de euro).
In vanzarea de pe 15 februarie vor fi licitate picturi si sculpturi din perioada anilor 60 si mijlocul anilor 90 estimate la 3 milioane de dolari (2,27 milioane de euro). Sotheby’s planuieste sa tina anual licitatia de arta contemporana rusa, aceasta fiind extrem de apreciata in SUA si Europa.
Sotheby’s si Christie’s sunt de departe cele mai mari doua case de licitatii din lume, cu vanzari combinate ce ar putea depasi 7 mld. dolari anul acesta (5,3 mld. euro).